Få ved det: Jørn Utzon tegnede bydel i Skjern

Det er langt fra alle, der ved det, men i Skjern ligger der en række huse, som er tegnet af den verdenskendte danske arkitekt Jørn Utzon.

04:26

Her kan du se hele programmet om den arkitekttegnede bydel i Skjern, som alt for få kender til. Video: Lone Bergholdt Hald, TV MIDTVEST

I et stille villakvarter i Skjern ligger 21 små, hyggelige rækkehuse, som ikke ligner alle de andre.
Husene er opført i 1957, og arkitekten bag er den verdenskendte arkitekt Jørn Utzon. Han tegnede husene i Skjern lige før han fik ordren på det ikoniske operahus i Sydney.

De har i hvert fald en lille perle her i Skjern, som i høj grad er værd at lægge mærke til.

Lars Holt

- Det vil måske være at råbe lidt for højt, at sige det er et operahus, men de har i hvert fald en lille perle her i Skjern, som i høj grad er værd at lægge mærke til, siger Lars Holt, studieadjunkt, Arkitektskolen Aarhus.

Dem, der bor i husene, er godt klar over, at det er den verdenskendte arkitekt, der har sat stregerne til deres bolig.

- Jeg købte huset i 1995 og vidste godt dengang, at det var et Utzon. Jeg tænkte jo ikke nærmere over det, men jo ældre man bliver, jo mere kommer man til at tænke på, at det er tegnet af en kendt arkitekt, siger Konny Møller.

Om Jørn Utzon

  • 9. april 1918 - 28. november 2008
  • Jørn Utzon boede i Aalborg de første 19 år af sit liv
  • Uddannet fra Kunstakademiets Arkitektskole i 1942
  • Hans karriere tog først for alvor fart, da han i en alder af 38 år vandt en international arkitektkonkurrencen om Operahuset i Sydney

    Kilde: www.utzoncenter.dk

Flere skal kende til Utzon-husene

Udenfor Skjern er der desværre ikke ret mange, der kender til Utzon-husene på Østervang. Men det skal der nu laves om på.

00:52

Hør Susanne Lindeberg fortælle om den dag, hvor hun fik uventet besøg af en flok tyske arkitektstuderende, der var taget til Skjern for at se på husene på Østervang. Video: Lone Bergholdt Hald

Luk video

Lars Holt fra Arkitektskolen i Aarhus skal fortælle om husene på et stort Utzon symposium i Aalborg, og han er derfor taget på studietur til Skjern.

- Jeg synes, det her er et meget godt eksempel på, hvordan man har disponeret en plan og fået det maksimale ud af noget med meget, meget få midler, siger Lars Holt. 

Jørn Utzon døde i 2008. I år, den 9. april, kunne den verdensberømte danske arkitekt være fyldt 100 år. 

Læs også 88-årig arbejder stadig: Arkitektur er min gravsten