Esben Lunde vil forbyde mikroplastik i kosmetik

Miljøminister Esben Lunde Larsen opfordrer EU til at forbyde mikroplastik i kosmetiske produkter, men kosmetikindustrien er i forvejen ved at udfase brugen.

Esben Lunde Larsen

 Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) blæser nu til kamp mod mikroplastik i kosmetiske produkter.

Flere hundrede tusinder stykker mikroplastik kan gemme sig i produkter som cremer, bodyscrub og tandpasta.

Det er ifølge miljøministeren uacceptabelt, og han går nu til EU-Kommissionen for at få indført et forbud mod brugen af mikroplastik i kosmetiske produkter.

- Der er ingen grund til at bruge mikroplast i kosmetik - især ikke når der findes alternativer, og der samtidig er tvivl om effekterne i miljøet af svært nedbrydelige plastikstykker, siger Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse.

USA er gået et skridt videre og har vedtaget et forbud, som træder i kraft næste år.

Kampen mod mikroplast i kosmetik kommer, efter at ministeren tidligere har bebudet en indsats for at nedbringe forekomsten af plastik i vandløb og i havet.

Det skal blandt andet ske ved at forbedre rensningen af mikroplastik i det spildevand, der udledes fra rensningsanlæg.

- Vi er godt i gang med at undersøge, hvordan vi kan begrænse spredningen af mikroplast for eksempel ved at rense vores spildevand, siger Esben Lunde Larsen.

Kosmetikindustrien: Lunde spilder sin kræfter

Men ifølge komsetikindustrien, så sparker miljøministen på en åben dør. Kosmetikindustrien er allerede godt i gang med af egen drift at udfase brugen af mikroplastik i cremer og bodyscrub.

- Det er skønne, spildte kræfter, siger direktøren i kosmetikindustriens brancheforening SPT, Hanna Løyche

Branchen har lavet en frivillig aftale om udfasning af mikroplastik i kosmetiske produkter. Eksempelvis er der ikke længere mikroplastik i tandpasta, hvor man stoppede med det i 2013.

- Vi har samme mål som Esben Lunde Larsen, nemlig at få mikroplast ud af kosmetik, og det er vi heldigvis allerede rigtig godt i gang med. Forbruget er derfor allerede faldet drastisk, siger Hanna Løyche.

Tilbage er der ifølge Hanna Løyche nogle enkelte produkter, hvor virksomheder fortsat bruger mikroplastperler, fordi det endnu ikke er lykkedes at finde alternativer.

- Mikroplast har primært været brugt i nicheprodukter til eksempelvis ansigtsrensning, fordi mikroplastperler er bløde og runde og meget effektive, når man skal rense huden, siger Hanna Løyche.

Hun mener, at ministeren kunne spare krudtet og koncentrere sig om at begrænse mikroplast fra andre kilder.

- Vi har principielt ikke noget imod et forbud, men synes, at det er det gale sted at sætte ind, fordi kosmetik kun bidrager med 0,1 procent af problemet med mikroplast i havmiljøet, siger Hanna Løyche.

Direktøren for kosmetikindustriens brancheforening peger blandt andet på plastik fra dæk og skosåler.

- Vil man virkelig gøre noget for at løse problemet, er det andre steder, man skal kigge hen. Særligt på den plast, der ligger i havet og nedbrydes til mikroplast over tid, og slid fra bildæk, der bidrager med 60 procent af den mikroplast, der når havene via rensningsanlæggene, siger hun.

 

/ritzau/