Esben Lunde: En mærkelig mistænkeliggørelse

Esben Lunde Larsen afviser, at han havde moralsk pligt til at fortælle om sine egne økonomiske interesser i sagen om vindmøller ved Stauning Lufthavn.

111115EsbenLundeLarsen.jpg

Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) fra Hvide Sande afviser klart, at han burde have fortalt om sine egne økonomiske interesser under et samråd i Folketinget om vindmøller ved Stauning Lufthavn.

Ministeren er blevet beskyldt for at pleje sine egne og sin families interesser ved at lægge pres på Trafikstyrelsen for at få møllerne opført - og det var altså møller, som familien selv havde andel i.

Men i et længere interview med TV MIDTVEST siger Esben Lunde Larsen, at han slet ikke anerkender præmissen om, at han har presset Trafikstyrelsen. Og han afviser, at han havde en moralsk forpligtelse til at fortælle om sine interesser.

- Jeg har holdt et åbent samråd i Folketinget, som alle i dette land har kunnet følge med i. Jeg har fortalt om, at det var vigtigt, at vi kunne bevare indflyvningen til Stauning Lufthavn, samtidig med, at der skulle sættes højere møller op. Det var noget, der kunne gavne vores lokalområde, vindmølleindustrien og Ringkøbing Skjern Kommunes energiplan. Og sagen er jo slet ikke, om jeg havde økonomisk interesse i det, fordi sagen som folketingsmedlem er, at man varetager interesser for det område, man er valgt i.

- Men hvorfor spillede du ikke med åbne kort over for ham, der skulle hjælpe dig i sagen, altså Kristian Pihl Lorentzen?

- Der er sådan en mærkelig mistænkeliggørelse i dit spørgsmål. Åbne kort det er varetage interesser - det er at holde et åbent samråd, hvor man forfægter interesser. Og jeg er ikke forpligtet moralsk til at oplyse alt muligt andet end det, der er sagens kerne - nemlig om man kunne bevare indsamlingen til Stauning Lufthavn, samtidig med, at man kunne sætte højere vindmøller op.

- Men hvorfor mener du ikke, at det er relevant, at du selv havde økonomiske interesser i den sag?

- Fordi et folketingsmedlem er valgt til at varetage interesser. Modsat en minister som jeg er nu. Der må man ikke varetage enkelt-interesser. Der er det hele landets interessevaretagelse, der gælder, siger Esben Lunde Larsen.

Se et indslag om kritikken mod Esben Lunde her:

2:01
Den seneste uge har flere negative overskrifter om Uddannelses- og Forskningsministeren set dagens lys.

Og se hele interviewet her:

5:05
Esben Lunde Larsen afviser alle anklager om fusk med CV og inhabilitet