Energinet er klar med kortet: Her kommer de 35 meter høje elmaster

En lodsejer i Herborg kan se frem til at få elledningerne 90 meter fra sit stuehus. Se linjeføringen her.

Energinet er nu klar med sit bud på, hvor der i fremtiden skal opstilles store højspændingsmaster fra Idomlund ved Holstebro til den dansk-tyske grænse.

Planerne har tidligere medført store protester fra flere af de berørte kommuner og lodsejere, der har udsigt til at blive naboer til de store elmaster.

Nu kan man så på et kort studere den linjeføring, som Energinet lægger op til, og det er dårlige nyheder for Hans Christen Vad fra Herborg ved Videbæk.

Han fortæller, at elledningen kommer til at gå 90 meter fra hans stuehus.

- Det er tæt på, og det er nogle uhyggeligt store master. Det er tættere, end vi havde forestillet os, så vi har nok brug for lige at sunde os, siger han til TV MIDTVEST.

Her er Energinets bud på linjeføringen.
Her er Energinets bud på linjeføringen.
Foto: Energinet

Energinet har allerede inviteret beboerne i de 700 husstande, der kommer til at ligge tættest på kablerne, til et dialogmøde - og understreger at der kan komme justeringer i kortet.

- Vi opfordrer derfor borgerne på hele strækningen mellem Idomlund og grænsen til at kigge nærmere på vores forslag og sende os deres bemærkninger og ønsker inden den 21. oktober. Det giver os mulighed for at justere vores forslag, inden vi sender et endeligt forslag sammen med miljøkonsekvensrapporten til Miljøstyrelsen, der behandler miljøkonsekvenserne af den valgte linjeføring, siger projektleder Christian Jensen i en pressemeddelelse.

Hans Christen Vad kan i øjeblikket ikke overskue, hvilke konsekvenser elmasterne vil få for hans ejendom, men han regner med, at der i området er huse, der skal eksproprieres.

- Der er ingen, der synes, at de master pynter i naturen, og der er nogle huse, der bliver usælgelige, siger han.

Flere lodsejere og borgmestre har tidligere foreslået, at elledningerne skal graves ned i jorden, men det er ifølge Energinet og flere udenlandske eksperter ikke muligt. 

Der bliver dog enkelte strækninger, hvor kablerne graves ned. I det midt- og vestjyske bliver det ved Præstbjerg i Herning Kommune og ved Skjern Å mellem Skjern og Tarm. 

Kort fortalt om projeket

 

 


Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Samfund.