Emmy-vinder udvikler international tv-serie til Vestkysten

​To internationale team til september give deres bud på tv-serier, der udspiller sig i det vestjyske.

Vestkysten kan få sin helt egen serie, der er udviklet af nogle af branchens topper. To hold skal nemlig udvikle på et plot i anledningen af kulturhovedstad 2017.

I spidsen for de to hold er Emmy-vinder Adam Price, Sam Productions og Morten Rasmussen, Deluca Film. De er vinderne af den åbne konkurrence om manuskriptudvikling til New Nordic Noir, der har som mål at sætte fokus på fornyelse af danske tv-serier.

En af metoderne til at inspirere forfatterne er, at fortællingerne skal ske med afsæt i udvalgte områder og locations, der kan berige historierne. Opgaven til forfatterne er at tage afsæt i vestkystens folk, kultur og landskab, og Ringkøbing-Skjern Kommune er vært for en række workshops midt mellem klitter, hav og himmel.

- Vi glæder os til at finde netop de fortællinger, der er lige præcist på det sted. Det er skønt, at rammen er sat - en rigtig god ide at gøre det sådan, siger Adam Price i en pressemeddelelse.

Processen er vendt om i forhold til traditionel film- og tv-produktion, hvor manuskriptet typisk skrives, før der er valgt location. Denne gang har erfarne kræfter i filmbranchen valgt området, skaffet finansiering til manuskriptudvikling og inviteret producenter og forfattere til at komme med deres bud på historier med afsæt i området.

- Jeg synes, det er fantastisk, at vi som et jysk produktionsselskab får den her mulighed. Det åbner døre til internationalt samarbejde og giver os nye metoder i den kreative proces, siger Morten Rasmussen.

Bag om New Nordic Noir

Valg af location er ingen tilfældighed. En af dem, der var med til at vælge den jyske vestkyst som location, er Carsten Holst, chef for Filmby Aarhus og Den Vestdanske Filmpulje.

- Jeg tror på, at kreative benspænd og brugen af locations ved Vestkysten giver et godt afsæt for fortællinger, der kan bringe noget nyt til danske tv-serier. Området rummer historier, der mangler at blive fortalt, siger Carsten Holst.

Det er Filmby Aarhus og Filmförderung Hamburg Schleswig-Holstein (FFHSH), der står bag projektet New Nordic Noir. Projektet er støttet af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, Ringkøbing-Skjern Kommune og Region Midtjylland og der er derudover indgået partnerskab med TV2 Danmark.

Politisk prioritet

Borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune, Iver Enevoldsen, glæder sig over det fine besøg. Konkret håber borgmesteren på flere turister.

- Vi har rigtig mange kvaliteter, aktive borgere og flere iværksættere end mange andre steder. Det er dejligt, at den autentiske historie om området og os, der bor her, bliver tænkt ind i en tv-serie og ad den vej fortalt til en bredere kreds, siger Iver Enevoldsen.

Den direkte baggrund for projektet er, at der bliver produceret for få film uden for hovedstadsområdet. Det forsøger Filmby Aarhus at råde bod på. Rådmand for Kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune Rabih Azad-Ahmad hilser initiativet velkommen.

- Film og tv-serier skal afspejle hele Danmark. Den største del af Danmark ligger udenfor hovedstadsområdet, men det er ikke det billede man får, når man tænder for TVet. New Nordic Noir skal hjælpe til at skabe en mere rimelig balance, siger han.

Ringkøbing-Skjern Kommunes planstrategi hitter på nettet. En video om kommunens visioner går viralt.

Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Kultur.