Efterskoler kæmper mod snus

Brugen af snus er fortsat udbredt blandt de helt unge i Midt- og Vestjylland. Senest er fem blevet sendt hjem fra Vedersø Idrætsefterskole på en tænkepause.

Flere af landsdelens efterskoler mødtes før sommerferien for i fælleskab at drøfte, hvordan man som skole skal håndtere snus. Tidligere i denne uge uge måtte Vedersø Idrætsefterskoles så sende fem elever hjem på en tænkepause, fordi de blev taget i at bruge snus. 

- Når vi finder snus her på skolen, så kontakter vi forældrene med det samme. Får dem op til en samtale, og så beder vi dem faktisk om at pakke en taske og køre hjem og få en snak om, hvad der er på spil, for hvis det gentager sig, kan man ikke være elev her, siger forstander på Vedersø Idrætsefterskole Kim Skouborg.

Ifølge en rundringning til flere af landsdelens efterskoler har snus næsten fuldstændig erstattet rygning. Og på efterskolen i Vedersø, er det heller ikke noget, som eleverne tager særlig alvorligt. 

- Det er blevet mere og mere almindeligt at tage. Det er ikke så vildt mere, det er bare normalt som at ryge en cigaret, siger Pernille Kjærgaard.

- Det er bare en rar følelse synes jeg - man slapper lidt af, man hygger sig bare især til fester, når man sidder med nogle drenge, lyder det fra Mikkel Nielsen.

- Det tror jeg ikke, man tænker over - det er ligesom at ryge en cigaret - det tænker man ikke over. Det er næsten normalt, siger Thomas Nedergaard.

Tidligere har vi her på TV Midtvest fortalt, hvordan også unge på landsdelens ungdomsuddannelser bruger snus. Nogle gymnasier har forbudt det på skolens grund, mens andre fortsat ikke har en holdning til brug af snus i skoletiden.

- Det værste er den ætsning der kommer på tankødet, og som efterfølgende æder knoglen, sagde Hanne Nørgaard
Tandlæge i Ikast til TV MIDTVEST i april. 

Unges stigende interesse for og brug af snus bekymrer en tandlæge. Det ødelægger tænderne.

Hun fremhæver, at snus og tyggetobak både er vanedannende og kræftfremkaldende.

På Vedersø Idrætsefterskole håber forstanderen, at de kan være med til at sende et klart signal til de unge.  Ifølge ham kan det være svært at spotte, om de unge bruger snus, da det hverken kan ses eller lugtes. 

- Det er helt naturligt at teenagere udfordrer grænser, men det er også vigtigt, at vi er tydelige overfor dem, hvor grænserne går henne - der skal være plads til at fejle - men på den anden side kan vi ikke have et miljø hvor det er okay at prøve alle de ting der kan være en dårlig vane på lang sigt, siger Kim Skouborg. 

Snus er ulovligt at sælge i Danmark, men kan frit købes hjem fra andre lande. Det gør de unge i stor stil.

 

 

 


Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Sundhed.