Efter sag fra Nørre Bork: Frikendte for voldtægt kan dømmes til at betale erstatning til offer

Vestre Landsret har som noget nyt slået fast, at i sager om eksempelvis voldtægt, kan den frikendte dømmes til at skulle betale erstatning til offeret.

34-årige Lea Vesterby Olesen, der er født og opvokset i Nørre Bork mener, at hun som lille pige blev udsat for grove, seksuelle forbrydelser af to mænd i landsbyen Nørre Bork.

quoteMed denne afgørelse fra landsretten er der banet vej for, at man kan få erstatning selv efter en frifindelse.

Jørn Vestergaard, strafferetsprofessor, Københavns Universitet.

Sagen har ifølge Politiken været i retten fire gange. Byretten fandt to mænd skyldige i overgrebene, mens Landsretten frifandt dem. I den seneste afgørelse slår Vestre Landsret ifølge Politiken fast, at det ikke ville være udelukket, at Landsretten på baggrund af andre beviser ville kunne have dømt de to mænd til at betale tortgodtgørelse, ’selv om de blev frifundet i straffesagen.

Strafferetsprofessor Jørn Vestergaard fra Københavns Universitet siger til Politiken, at dommen er "af stor principiel betydning".

- Med denne afgørelse fra landsretten er der banet vej for, at man kan få erstatning selv efter en frifindelse, fastslår han.

Lektor i strafferet ved Aarhus Universitet Nicolaj Sivan Holst siger til Politiken, at det er den første afgørelse, han har set, hvor dommere formulerer muligheden for at gå civilrettens vej så direkte.

Ingen erstatning

Selv om Lea Vesterby Olesen ikke har fået tilkendt en erstatning, er der stadig noget, hun kan glæde sig over.

- Vores ønske var at få tydeliggjort de andre muligheder, man har, når man har været udsat for seksuelle krænkelser. Vi vil gerne ændre retspraksis, og det ser ud til, at det, at det sker nu. Selv om jeg ikke selv kunne få noget ud af det, sordi beviserne ikke var stærke nok, sier Lea Overby Olesen til avisen.


Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien 112.