Drømmer du om de 100? Flyt til Vestjylland

Et område i Vestjylland er af Danmarks Statistik blevet udpeget som et hotspot for ældre mennesker, der når at fejre 100 års fødselsdag.

Foto: Betina Garcia / Ritzau Scanpix

Hvis man er én af dem, som går og drømmer om at tilføje et tredje ciffer til sin alder, så kan det måske være en god idé at søge mod Vestjylland. Faktisk så viser det sig, at hvis man som 71-årig bor i et område omkring Skjern, så er chancen for at blive 100 år hele 44 procent større end for de øvrige jævnaldrende i Danmark.

Det er normalt, at vi har haft en eller flere, der har været over 100 år. Forklaringen på det? Den er svær, men lad os sige det sådan, at det er seje vestjyder.

Ove Nielsen, Forstander, Klokebjerg Plejehjem

Det skriver Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

Det er en opgørelse fra Danmarks Statistik, der er blevet til på baggund af data fra dem, der er født mellem 1906 og 1915. Her viser det sig, at der findes to hotspots for 71-årige, der når de 100 somre.

Den ene strækker sig over 30 sogne nord for København, og det andet indebærer 72 sogne, der ligger i mellem Skjern og Videbæk og ind mod Herning.

Læs også Babyboom i Thy: 459 nye thyboer kom til verden i 2018

- Vi har levet et godt liv

På plejehjemmet Klokkebjerg i Skjern kender man til tendensen.

- Det er normalt, at vi har haft en eller flere, der har været over 100 år. Forklaringen på det? Den er svær, men lad os sige det sådan, at det er seje vestjyder, og folk der har haft et fysisk arbejde, fortæller Ove Nielsen, der er forstander på Klokkebjerg til Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

Plejehjemmet har dog ikke for tiden nogle beboere, der har krydset den berømte grænse, men i Ove Nielsens tid har der været en beboer, der har nået de 103 år. 

- Hvis du har spurgt dem, så vil de sige: Vi har levet et godt liv! De har taget del i det samfund, de har været i, forklarer Ove Nielsen til Dagbladet.