Det ved vi om tyveriet af Emil Noldes million-maleri

TV MIDTVEST har kigget nærmere på historien om det milliondyre Emil Nolde-maleri ’Middag i Emmaus’, der blevet stjålet i 2014.

10 millioner kroner, en skruetrækker og tyske gerningsmænd.

Det er nogenlunde de hovedingredienser, der har været tilsat den bemærkelsesværdige sag om det berømte Emil Nolde-maleri, som onsdag blev fundet i Nordtyskland, efter det for fire år siden blev stjålet i Ølstrup Kirke ved højlys dag.

Emil Noldes 'Middag i Emmaus'

For at være helt præcis skete tyveriet den 11. marts 2014, da gerningsmænd pillede det 10 millioner kroner dyre Nolde-maleri ned fra alteret med en skruetrækker og forlod Ølstrup igen.

I første omgang uden spor.

Stor sorg i 2014

Det forsvundne Nolde-maleri fik følelserne i kog hos sognepræst Inge-Dorthe Kaasgaard tilbage i 2014.

- Jeg er i så stor sorg.

- Det er ærgrelse og vrede blandet sammen. Jeg er så tosset på dem, som tillod sig ved højlys dag at gå ind i min kirke og tage maleriet, sagde Inge-Dorthe Kaasgaard.

11 marts 2014: Et Emil Nolde-maleri til 10 millioner kroner er blevet stjålet

Vidner så tysk bil ved kirken

Efterforskningen af det kostbare altermaleri gik i gang, og allerede få dage efter, den 13. marts 2014, kunne politiet fortælle omverdenen, at flere vidner havde set en tyskindregistreret bil holde ved Ølstrup kirke.

Den tyske nummerplade pegede politiet i retningen af, at der kunne være tale om et bestillingsarbejde fra Tyskland.

- Der er store chancer for, at maleriet er kørt ud af landet. Derfor er et spor med en tyskindregistreret bil meget interessant for os, lød det dengang fra stationsleder hos Ringkøbing politi, Jens Ole Pedersen.

Friskole støtter med ny altertavle

Tyveriet fik Ølstrup Friskole til at sætte en ny altertavle i produktion til ære for Ølstrup Kirke. Det nye maleri skulle være en midlertidig erstatning for det stjålne Emil Nolde-maleri.

24. marts 2014: Ølstrup Friskole laver nyt maleri til Ølstrup Kirke

Dusør på 100.000 kroner

Ølstrup Kirke udlovede også en dusør på 100.000 kroner i håbet om, at maleriet hurtigere ville kunne vende hjem. Alligevel skulle der gå næsten fire år, før det blev tilfældet.

Emil Nolde

Faktisk havde menighedsrådet i Ølstrup efterhånden affundet sig med, at man nok aldrig ville få værket at se igen.

- Den ærlige version er nok, at vi mere eller mindre havde afskrevet det her maleri, siger menighedsrådsformand i Ølstrup, Boe Hammelsvang.

Men en politirapport fra den 24. november sidste år afslørede, at det lokale politi i Slesvig-Holsten var blevet kontaktet af en gruppe kriminelle, som hævdede at være i besiddelse af Nolde-maleriet.

Nu er det så bare et spørgsmål om tid, før maleriet igen er tilbage i Ølstrup.

- Vi kan ikke sige, hvornår det er tilbage endnu, siger vicepolitiinspektør ved Midt- og Vestjyllands Politi Jim Hansen.

- Nu handler det om at få verificeret, at det er Emil Nolde-maleriet, og derefter skal vi selvfølgelig have udleveret maleriet til Danmark og have det tilbage til kirken, lyder det.

Slipper for at betale dusør

Fundet af Nolde-kunstværket betyder samtidig, at Ølstrup Kirke ikke behøver at udbetale den dusør på 100.000 kroner, som blev udlovet i forbindelse med tyveriet.

- Politiarbejdet er udført så godt, at vi slipper for at betale dusøren, så det kan ikke være meget bedre, lyder det fra Boe Hammelsvang.

Efterforskning stadig i gang

Det er sparsomt, hvad Midt- og Vestjyllands Politi i dag har kunnet fortælle om gerningsmændene. De kan dog sige, at efterforskningen stadig er i gang, og at det er frugten af et årelangt politisamarbejde, der har ledt til fundet af Nolde-maleriet.

Politiets eksperter skal nu endeligt fastslå, at der er tale om det unikke maleri. Herefter skal det restaureres og sendes tilbage til Ølstrup Kirke.