De vestjyske østeuropæere skal blive bedre til dansk

Politikerne i Ringkøbing-Skjern Kommune afsætter flere penge til sprogundervisning for kommunens udenlandske tilflyttere.

Flere undelandske borgere iRinkgøbing-Skjern får nu muligheden for at få sprogundervisning, selv om de har været i Danmark i mere end fem år. Arkivfoto.
Flere undelandske borgere iRinkgøbing-Skjern får nu muligheden for at få sprogundervisning, selv om de har været i Danmark i mere end fem år. Arkivfoto.
Foto: TV MIDTVEST

Normalt er grænsen for, hvornår en udlænding kan få dansk sprogundervisning fem år efter de er flyttet til landet. Nu afsætter et enigt beskæftigelsesudvalg i Ringkøbing-Skjern Kommune en million kroner til ekstra danskundervisning til de af kommunens udenlandske tilflyttere, der er faldet for tidsgrænsen.  

- I øjeblikket bor der mere end 1800 voksne østeuropæere i kommunen. De er et kolossalt aktiv for vores arbejdsmarked og for vores lokalsamfund – især hvis de lykkes med at overvinde sprogbarrieren. Det vil vi gerne hjælpe til med, og derfor udvider vi nu perioden, hvor man kan modtage danskundervisning, siger Kristian Andersen, der er valgt for Kristendemokraterne og formand for Beskæftigelsesudvalget. 

Mange af kommunes tilflytter er beskæftiget i landbruget. Politikerne håber, at den ekstra sprogundervisning vil gøre det lettere for tilflytterne at falde til i lokalsamfundene. Udover sprogundervisningen arbejder kommunen med at arrangere netværksmøder, der skal hjælpe tilflytterne til at finde ind i foreningslivet, der hvor de bor. 

- Det er nemt at sætte sig ind i, at man måske er kommet hertil med ideen om et midlertidigt arbejdsophold og derfor ikke har opsøgt mulighederne for sprogundervisning. Gradvist kan man så være begyndt at se en fremtid i Ringkøbing-Skjern for sig selv og familien. Men så kan tiden være løbet ud.

- Det er ærgerligt, hvis en tidsgrænse skal spænde ben for at vi fastholder dygtige medarbejdere og nye borgere i lokalsamfundene, siger Kristian Andersen. 

- Det er vigtigt, at tilbuddet kan indpasses i en travl hverdag med job, hentning og bringning af børn og et aktivt fritidsliv. Derfor giver det så meget mening, at lokalsamfundene bakker op, og at undervisningen foregår lokalt, siger Kristian Andersen, siger udvalgsformanden.

Byrådet har afsat 500.000 kroner i henholdsvis 2018 og 2019 til sprogundervisningen.

Projektet er målrettet østeuropæere, men også udlændinge fra andre lande skal have tilbud om fortsat danskuddannelse, hvis nogen skulle være faldet for femårsgrænsen.

Der bor i øjeblikket 1.846 personer over 18 år fra Polen, Rumænien, Letland, Litauen og Ukraine i Ringkøbing-Skjern Kommune. I alt bor der 3827 personer over 18 år fra andre lande i kommunen. 

4:44
Karin Røjkjær har startet sprogfirmaet TalDansk.nu. Udenlanske læger får danskundervisning, så de hurtigere kan praktisere.