Dagbøger offentliggøres

Efter ni års kamp slog Folketingets ombudsmand i dag fast, at historisk materiale skal være offentligt tilgængeligt

boegner.jpg

Det er den nu afdøde skoleinspektør fra Ringkøbing Johannes Ivar Bøgner, som nedfældede sine erindringer i 23 kladehæfter på i alt 420 sider. I dagbøgerne optræder der navne på borgere i Ringkøbing som samarbejdede med tyskerne.

Bøgner deponerede i 1963 dagbøgerne på landsarkivet i Viborg med den klausul, at borgmesteren i år 2000 skulle afgøre om dagbøgerne tålte offentliggørelse. I år 2000 var Hans Østergaard borgmester og han besluttede, at dagbøgerne ikke skulle offentliggøres før år 2020.

I dag slog ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen endeligt fast, at dagbøgerne alligevel skal offentliggøres i henhold til loven om offentlighed i forvaltningen. Selvom dokumenterne nu bliver offentliggjort, er det ikke alt alt nysgerrige øjne får lov at se. Med hjemmel i offentlighedsloven er 10-15 navne streget ud.

Det er navne på personer, der samarbejdede eller havde andre relationer med tyskerne, der er streget ud. Se forklaringen fra kommunaldirektøren fra Ringkøbing, Niels Erik Kjærgaard, her:

0:40

Det koster 430 kroner at få aktindsigt i Bøgners dagbøger - hvis man ikke låner dem på bibliotektet. Siden Bøgner-sagen kom frem, er der blevet vedtaget en særregel om private arkiver, så de i dag er undtaget fra loven om offentlighed i forvaltningen.