Bredbåndssagen: Kommune taber endnu en sag om kontroversielt udbud

Drømmen om lynhurtigt bredbånd koster nu Ringkøbing-Skjern kommune endnu en økonomisk bet.

Arkivfoto. Foto: Fred Tanneau / Ritzau Scanpix

Drømmen om at skaffe lynhurtigt internet til hele Ringkøbing-Skjern fortsætter med at være en kommunal hovedpine.

Kommunen gik efter en erstatning på godt 4,5 millioner kroner for fejlagtig rådgivning i forbindelse med udbuddet, men nu har byretten i Lyngby besluttet, at kommunen i stedet skal af med 250.000 kroner i sagsomkostninger. Det skriver Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

Overblik over bredbåndssagen

August 2014: Et enigt byråd i Ringkøbing-Skjern Kommune indgår et budgetforlig, hvor der bliver sat 70 millioner kroner til at sikre kommunens erhvervsliv, husstande og sommerhuse adgang til højhastighedsinternet.

November 2015: Ringkøbing-Skjern Kommune og Eniig (det tidligere Energi Midt) indgår en aftale, der skal sikre godt 32.000 adresser adgang til højhastighedsinternet. Pris: 69,8 mio. kroner.

Januar 2016: RAH Fiberbredbånd begynder på vegne af Eniig at udrulle fiberbredbånd i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Teleindustrien og virksomheden Air-Net klager i februar og april 2016 til EU-Kommissionen over aftalen. Air-Net klager også til Statsforvaltningen.

December 2016: Knap 5.000 virksomheder, husstande og sommerhuse har nået at få højhastighedsinternet. RAH Fiberbredbånd fortsætter gravearbejdet frem til udgangen af 21018 og forventer at kunne levere fiberbredbånd til godt 16.000 husstande, virksomheder og sommerhuse.

Januar 2017: Byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune beslutter på baggrund af advokatfirmaet Bech-Bruuns gennemgang af udbuddet og dialog med EU-Kommissionen at trække stikket til bredbåndskontrakten. Kommunen mener at ansvaret for del kulsejlede projekt ligger hos de eksterne rådgivere og varsler en sag.

Juni 2017: Ringkøbing-Skjern Kommune indgår forlig med RAH Fiberbredbånd og energiselskabet Eniig og betaler en erstatning på otte millioner kroner for den brudte bredbåndskontrakt.

December 2017: Ringkøbing-Skjern Kommune anlægger sag mod en af sine eksterne rådgivere, Netplan, for fejlagtig rådgivning i forbindelse med udbuddet. Sagen bliver ført at en anden af kommunens rådgivere i bredbåndssagen advokatfirmaet Bech-Bruun.

November 2018: Byretten frifinder Netplan og Ringkøbing-Skjern Kommune dømmes til at betale sagens omkostninger på en kvart million.

Kilde: Dagbladet Ringkøbing-Skjern

Se mere

Endnu et tab for kommunen

Tidligere har man været nødt til at punge ud med otte millioner i erstatning for den brudte bredbåndskontrakt og næsten fire millioner i ekstern advokatbistand.

- Jeg ærgrer mig gul og grøn, hver gang vi kommer ud for en sag, som ender med at koste kommunen penge. Ud fra mit kendskab til sagen, så er den selvfølgelig anlagt i forhåbning om at vinde, men sådan gik det altså ikke, siger borgmester Hans Østergaard (V) til dagbladet i forbindelse med sagen.

Tre juridiske dommere har dermed frifundet Netplan for fejlagtig rådgivning. I dommen bliver det blandt andet slået fast, at rådgiveren ikke havde til opgave at give kommunen juridiske råd om statsstøttereglerne. Kommunen styrede selv processen med udbuddet og traf derfor selv de beslutninger, som kom til at betyde, at udbuddet var ulovligt.

Læs også Ringkøbing Skjern trækker sig fra bredbåndsaftale