Borgmester om byttehandel med sommerhuse: Jeg ser det ikke som snyd

I går fik Ringkøbing-Skjern Kommune kritik for at være lidt for kreative med en byttehandel med sommerhusgrunde. Borgmesteren mener ikke, at der er tale om snyd.

Det var en lidt for kreativ byttehandel, Ringkøbing-Skjern Kommune i 2017 indgik en aftale med staten, mener eksperter. 

De grunde, som kommunen har byttet væk ved Vedersø Klit, har der aldrig kunnet bygges sommerhuse på, fordi området er fredet. Derfor mener flere eksperter, at der er tale om snyd.

Hans Østergaard, borgmester (V), Ringkøbing-Skjern Kommune ser ikke sådan på sagen.

- Jeg ser det ikke som værende snyd, siger han.

100 grunde i fredet område

Ringkøbing-Skjern Kommune blev i 2017 tilbudt at være med i et projekt, der skulle forbedre forholdene for de kommuner, der lever af turisme.

- Det bød vi ind på. Det gjorde vi selvfølgelig, fordi vi syntes, at det var vigtigt for vores fortsatte udvikling af turismen, siger Hans Østergaard.

Kommunen har afgivet omkring 100 sommerhusgrunde i Vedersø klit i byttet for at få lov til at bygge sommerhuse ved Lalandia i Søndervig.

Og her mener en ekspert i byplanlægning, at kommunen har nydt lidt for godt af byttehandlen. 

- Det virker lidt som snyd, hvis man kan bytte noget, som er værdiløst som sommerhusområder. Det kan være, at det er meget værdifuldt som naturområder, men som sommerhusområder er det uden værdi, siger Arne Post, arkitekt ved Dansk Byplanlaboratorium.

Det er her ved Vedersø Klit, at eksperter aldrig mener, at man kunne bygge sommerhuse, fordi området er fredet.
Det er her ved Vedersø Klit, at eksperter aldrig mener, at man kunne bygge sommerhuse, fordi området er fredet.
Foto: Kasper Riis Kristensen, TV MIDTVEST

- Det har aldrig været muligt at bygge i klitterne

Hos Danmarks Naturfredningsforening forstår man heller ikke, hvordan byttehandlen kan være lovlig.

- Det har ikke været muligt i årevis at bygge sommerhuse i klitfredede områder, så alle måtte have vidst, at de her grunde aldrig kunne blive bebygget, siger Per Mikkelsen fra Danmarks Naturfredningsforening.

Aftalen er godkendt af Erhvervsministeriet, og derfor mener borgmester Hans Østergaard ikke, at der er tale om kreative aftaler.

- Med den viden jeg har nu og her, betragter jeg det ikke som værende snyd. Jeg har en formodning om, at de grunde enten tidligere har været planlagt som sommerhusgrunde eller at man har haft en idé om, at man på et senere tidspunkt kunne ophæve nogle fredninger, så man kunne bygge sommerhuse der.

Ekspert mener, at Ringkøbing-Skjern Kommune snyder, når de bytter sommerhusgrunde væk.