Borgmester: Frygter tomme sommerhuse

Det er i dag ikke muligt for udlændinge at købe sommerhus i Danmark, men det vil et flertal af danskerne ændre. Dét bekymrer borgmesteren i Ringkøbing-Skjern Kommune, Iver Enevoldsen (V).

Det er i dag ikke muligt for udlændinge at købe sommerhus i Danmark, men det vil et flertal af danskerne ændre. Det viser en ny meningsmåling, Voxmeter har foretaget for Ritzau.

Her svarer 59 procent, at de mener, at udlændingene skal lukkes ind på sommerhusmarkedet, mens 28 procent er imod.

Kan betyde prisstigning 

Hvis udlændinge lukkes ind på sommerhusmarkedet, så vil sommerhuspriserne få et nøk opad. Det siger Christian Hilligsøe Heinig, som er cheføkonom hos Realkredit Danmark.

- Det vil være en helt ny køberskare, man lukker ind på markedet. Det vil alt andet end lige betyde, at efterspørgslen vil blive større, og så vil priserne på sommerhuse også stige en smule.

Men man skal i følge cheføkonomen ikke forvente, at priserne vil piske i vejret.

- Det er ikke sikkert, at en tysker synes, det er billigt at købe et dansk sommerhus, og de fleste vil nok stadig foretrække, at leje et sommerhus et par uger om året, siger Christian Hilligsøe Heinig.

Frygter tomme sommerhuse

Beslutningen om at udelukke udlændinge fra sommerhusmarkedet skyldes en særregel fra 1973, hvor Danmark trådte ind i EF. Men hvor nogle mener, at en afskaffelse af den særregel vil gavne Udkantsdanmark, så er der også kritiske røster.

Sommerhusene op langs den vestjyske kyst har flittigt besøg af tyskere, som lejer sig ind. I Ringkøbing-Skjern Kommune ligger der over 9000 sommerhuse, og disse sommerhuse, mener borgmester Iver Enevoldsen (V), bør blive på danske hænder.

- Jeg vil være meget bekymret på turismens vegne, hvis det skete. Tyskere har ikke samme tradition for at leje sommerhuse ud, og derfor frygter vi, at de tyskejede sommerhuse vil stå tomme i store perioder af året, siger borgmesteren.

 


Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Samfund.