Bioreaktor sat i gang i Skjern

En landmand fra Skjern har bygget en bioreaktor, der kan rense drænvand for kvælstof.

Efter amerikansk forbillede har Søren Christensen i samarbejde med landbrugs-tænketanken Seges lavet en bioreaktor - et underjordisk renseanlæg, der kan fjerne omkring halvdelen af det kvælstof, der måtte være i drænvandet fra markerne.

- Det har kørt som et forsøg i USA i nogle år, men det her er et af de første anlæg i Danmark. Så det er vi rigtigt glade for at få lov til at prøve af, siger Søren Christensen.

Anlægget fungerer ved, at man stemmer vandet op i en kanal. Derefter bliver vandet lukket ned i bioreaktoren, der er fyldt op med flis, og her står vandet så i seks-syv timer. Den proces fjerner ifølge en amerikansk undersøgelse mellem 40 og 50 % af det kvælstof, der er i vandet.

- Det er rigtigt vigtigt for os, for vi vil jo gerne naturen. Vi vil gerne have en landbrugsproduktion, men nogle gange synes befolkningen, at vi gør for lidt for miljøet. Men nu tager vi et skridt til at gøre noget, og så håber vi, at vi kan bevise, at det her er det rigtige tiltag, siger Søren Christensen.


Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Miljø.