Biolog vil omlægge Ganer Å

Alt for mange småfisk går til i Hestholm Sø. Men det kan undgås, hvis Ganer Å bliver lagt om, mener en biolog.

Hestholm Sø blev dannet omkring årtusindskiftet, da naturstyrelsen ønskede genskabe den oprindelige natur i ådalen ved Skjern.

Den nye sø tiltrækker masser af ynglefugle, der gør livet surt for de mange fisk, der yngler i området.

- På daglig basis ligger der 200-300 skarver på øerne derude. De er nogle rigtig dygtige jægere, og smolt (små ørreder og laks, red.) er det, de har øverst på menuen lige nu, fortæller fra Kim Iversen, der er biolog ved Danmarks Center for Vildlaks i Skjern.

Fiskeynglet, der trækker fra åen ud i fjorden og havet, kan ikke undgå at komme gennem søen på deres vej. Men DTU Aqua har tidligere påvist, at op mod 80-90 procent af fiskeynglen går til i lavvandede engsøer. Derfor foreslår Kim Iversen nu, at man leder en del af Ganer Å gå uden om Hestholm Sø.

- I forhold til hvor mange penge vi allerede har brugt på Ganer Å med bl.a. laks og havørred som løftestang, så behøver det her ikke at blive særlig dyrt projekt, lyder det fra biologen.

I Skjern arbejder en flok frivillige nu på at optælle småfisk, så de kan overbevise myndighederne om, at det er nødvendigt at gøre en indsats for at redde fiskeynglen.

TV MIDTVEST har været med til yngeloptælling. Se indslaget her på siden!

Gedder og skarver æder løs af små ørreder og laks i Hestholm Sø ved Skjern - det vil lystfiskerne nu have gjort noget ved.

Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Samfund.