Australiere jagter titanium ved Stauning

Jagten er nu for alvor gået ind på titanium ved Stauning. Et australsk minefirma tog i dag de første undersøgelser af undergrunden.

Et hold af australske minearbejdere leder for tiden efter titanium i jorden ved Stauning.

- Mit instinkt siger mig, at vi finder et område med tunge mineraler. Og forhåbentlig er kvaliteten af det interessant, siger Hanna Willis, der er geolog i den australske virksomhed Iluka Resources, der leder efter titanium.

For 16 år siden forsøgte et amerikansk selskab uden held. Nu tager australierne over, hvor amerikanerne slap.

- For tyve millioner år siden var der en strand, så det er der, hvor landet mødte havet, der blev der dannet strandaflejringer, hvor de her titaniummineraler blev indsamlet, forklarer Christian Knudsen, der er geolog ved GEUS.

Som en kraftig metaldetektor

De første undersøgelser er magnestiske målinger af undergrunden, de skal fortælle hvor der muligvis er samlinger af titanium. Magnetmåleren fungerer lidt som en metaldetektor, men den er meget kraftigere.

- Jeg kan målemagnetfeltet her, hvor jeg går, og så kan jeg finde ud af præcis, hvor det er ved hjælp af GPS'en, siger Tue Laurberg, der er en af dem, der leder efter mineralerne.

Attraktivt for fly og rumfartsindustrien

Titanium er stærkt som stål og har en lav vægt. Det er derfor særdeles attraktivt for blandt andet fly og rumfartsindustrien. Iluka Resources har alene over tusind mulige minesteder i verden, de tester lige nu.

 

Se mere i vores udsendelse klokken 22.20

 


Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Samfund.