Amerikansk nedtur kan hamre Vestas' overskud i bund

Analytikere ser på Vestas' afhængighed af det amerikanske marked med løftede øjenbryn, skriver Finans.

Vestas er så afhængig af det amerikanske vindmøllemarked, at selv en mindre nedgang vil ramme firmaets indtjening som en knytnæve.

Sådan lyder det fra internationale analytikere, skriver Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans.

Den schweiziske storbank Credit Suisse er mest pessimistisk. Den forudser, at møllekoncernens driftsresultat falder 40 procent næste år.

Det sker blandt andet som følge af en halvering af aktiviteten i USA.

- I teorien er tre fjerdedele af driftsresultatet i fare, hvis det amerikanske marked ophører, skriver banken i en analyse, som Jyllands-Posten er i besiddelse af.

Vestas' aktie har fået klø, efter at firmaet i forbindelse med regnskabet for tredje kvartal fortalte, at det forventer nedgang på det amerikanske marked til næste år.

Dagen efter blev den vindmøllekritiske Donald Trump valgt som USA's præsident.

Siden efterårets top er Vestas' markedsværdi faldet 23 procent. Det svarer rundt regnet til 30 milliarder kroner.

Ifølge Credit Suisse kan Vestas' aktionærer dog se frem til en endnu større nedtur på grund af afhængigheden af det amerikanske marked, skriver Finans.

Banken regner med, at Vestas fremover kun kan se frem til at installere 1750 megawatt (MW) årligt i USA. I år installerer Vestas cirka det dobbelte.

Faldet sker, dels fordi markedet bliver mindre, dels fordi Vestas får problemer med at fastholde sin historisk høje markedsandel.

Det risikerer at ramme indtjeningen, fordi den høje aktivitet har løftet Vestas' driftsmarginer til det højeste niveau nogensinde.

Hongkong-banken HSBC skriver i en ny analyse, at Vestas er den mølleproducent, som er mest afhængig af USA.

Siemens har fået baghjul på grund af et forkert produktsortiment, og det har Vestas udnyttet og øget sin markedsandel.

Credit Suisse og HSBC forventer nu, at det er Vestas' tur til at tabe markedsandele til aktører som Nordex, Senvion, Goldwind samt Siemens/Gamesa, der har slået pjalterne sammen.