1500 år gammelt parcelhus-kvarter

Et 1500 år gammelt parcelhus-kvarter bliver i disse dage gravet frem i Rindom ved Ringkøbing.

Arkæologerne fra Ringkøbing-Skjern Museum har gjort et fund. En række jernaldergårde ligger på nøje udmålte parceller på en helt snorlige række. Det minder næsten om nutidens parcelhuskvarterer.

- Det er så specielt, at vi ikke har set noget lignende i Danmark endnu, siger Torben Egeberg fra Ringkøbing-Skjern Museum.

På en mark i udkanten af Rindum har arkæologerne fundet en samling jernaldergårde, der helt usædvanligt ligger i et ordnet mønster.

Alle gårdene er 27 meter lange, og gårdspladserne er 27 x 27 meter. I den ene ende er der bolig, og i den anden ende er der stald.

Gårdene stammer fra den germanske jernalder (år 375 - 550 e.kr.). 12 familier har haft deres hverdag på det, der nærmest minder om en moderne villavej.

Tidligere fund fra samme periode viser, at gårdene normalt lå spredt tilfældigt ud over landskabet. Det ordnede parcelsystem er derfor en gåde for arkæologerne.

- Vores bud er, at en lokal fyrste, eller hvad vi kan kalde ham, har udstykket 12 parceller og sagt: byg jeres landbrug her, siger Torben Egeberg.

Arkæologi-studerende Marie Vang Posselt fortæller om fundet her:

01:09 Luk video