SF og DF er enige: Politiet skal have flere resurser til Kærshovedgård

Efter udlændingeloven blev strammet den 1. juni er både politiet og anklagernes arbejdsbyrder i Midt- og Vestjylland steget voldsomt. En uholdbar situation, mener flere politikere.

Efter stramninger af udlændingeloven forventer Midt- og Vestjyllands Politi, at komme til at bruge 80 årsværk på beboerne fra Udrejsecenter Kærshovedgård. Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Politiet og anklagemyndigheden hos Midt- og Vestjyllands Politi skal have flere resurser.

Ny stramning af udlændingeloven

Fra den 1. juni 2019 skal man som beboer på Kærshovedgård varetægtsfængsles, såfremt man overtræder opholds-, melde- eller underretningspligten seks gange. Før skulle der 151 overtrædelser til, før det ville føre til varetægtsfængsling. Dette gælder dog kun kriminelle udlændinge og personer på tålt ophold.

Se mere

Så klar er meldingerne fra både Socialistisk Folkeparti og Dansk Folkepartis retsordførere, efter TV MIDTVEST de seneste dage har fortalt om, hvordan stramningen af udlændingeloven har fået arbejdsbyrden til at eksplodere hos anklagerne og politiet og har overfyldt arresthusene.

- Jeg mener, at rigspolitiet må sikre, at anklagemyndigheden har de midler, der skal til, så folk ikke går ned med stress eller sygdom, eller at systemet sander til, så andre sager ikke bliver løst, siger DF's retsordfører Peter Skaarup.

Han vil nu bede regeringen om at kigge på sagen, så den aktuelle situation kan blive løst.

Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti mener, at det er vigtigt, at opholds- og meldepligten bliver håndhævet. Foto: TV2

Peter Skaarup bliver bakket op af Socialistisk Folkepartis retsordfører.

- Jeg kan godt forstå, at politiet efterspørger flere resurser. Det er selvfølgelig noget, der kan mærkes, og det går ud over retssikkerheden for alle andre borgere, siger Karina Lorentzen.

Så mange ressourcer bruger Midt- og Vestjyllands Politi på Udrejsecenter Kærshovedgård

*Anklagemyndigheden hos Midt- og Vestjyllands Politi har cirka 60 medarbejdere ansat. 8 af dem arbejder udelukkende med Udrejsecenter Kærshovedgård. Det omfatter 5 jurister og 3 administrative medarbejdere.

 

*Fra årsskiftet og frem til den 31. maj 2019 havde Midt- og Vestjyllands politi 45 grundlovsforhør og varetægtsfængslinger af beboere fra Kærshovedgård. I perioden fra den 1. juni og frem til den 20.september har der været 95 varetægtsfængslinger. 

 

*Midt- og Vestjyllands Politi regnede før lovændringen den 1. juni med at varetægtsfængsle cirka 45 beboere fra Kærshovedgård om året for overtrædelse af deres melde-, opholds- og underretningspligt. Sammenlagt med de øvrige politimæssige opgaver på Kærshovedgård svarer det til cirka 32 årsværk fordelt på politi, kontorpersonale og jurister.

 

*Efter lovændringen bruger Midt- og Vestjyllands Politi 48 årværk på Kærshovedgård. 

 

*I alt forventer Midt- og Vestjyllands Politi at skulle varetægtsfængsle op mod 900 personer årligt mod tidligere 400 personer. 

 

Kilde: Midt- og Vestjyllands Politi

Se mere

Regleændringer om meldepligten presser politiet

De manglende resurser er et resultat af, at reglerne for opholds- og meldepligt for afviste asylansøgere blev strammet for tre måneder siden.

Inden den 1. juni blev de afviste asylansøgere og folk på tålt ophold fængslet, hvis de overtrådte deres meldepligter 151 gange.

Læs også Anklager mærker presset efter regelændring: - Kommer til at gå udover andre sager

I dag skal der kun seks overtrædelser til. Det har betydet, at antallet af fængslinger er blevet tidoblet, og anklagemyndighedens arbejdsbyrde forventes at stige fra 400 til 900 grundlovsforhør årligt.

Derudover siger prognosen, at Midt- og Vestjyllands Politi årligt kommer til at bruge 80 årsværk på Kærshovedgård. Tidligere var det kun 32 årlige stillinger.

Selv om de to retsordførere er enige om, at Midt- og Vestjyllands Politi skal have flere resurser, så er de dog langt fra enige om, om melde- og opholdspligten er en god ide.

- Det er berettiget, at man skal håndhæve melde- og opholdspligten, for hvis man er på tålt ophold, så skal man i virkeligheden udvises og vende tilbage til sit hjemland. Og så længe man ikke gør det, så må vi stille nogle krav som samfund til de pågældende, mener Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti.

Læs også Stramning skaber travlhed hos politiet: Erfarne efterforskere må flyttes til Kærshovedgård

Men opholde- og meldepligten er ikke god til alle afviste asylansøgere, lyder det fra SF.

- Vi skal huske på, at nogle af dem, som har meldepligt, de er sådan set ikke kriminelle. De er egentlig bare afvist, og nogle af dem overtræder meldepligten, fordi de vil være sammen med familie og venner. Jeg tror, vi skal reservere de helt stramme greb til dem, som er kriminelle, og som vi ikke vil have rendende rundt, siger Karina Lorentzen fra SF.

Hun vil lige som Peter Skaarup også gå i dialog med justitsministeren, så problemstillingen fra Kærshovedgård kan blive løst.

SF's Karina Lorentzen mener ikke, at opholds- og meldepligten skal være for alle. Foto: TV2