Flere partier til justitsministeren: Midt- og Vestjyllands Politi skal have hjælp

Politiet i Midt- og Vestjylland er under stærkt pres på grund af stramningerne på Kærshovedgård. Nu kræver flere partier, at justitsminister Nick Hækkerup giver politiet en håndsrækning.

Både blå og røde partier kræver nu, at justitsministeren svarer på, hvordan han vil hjælpe det pressede midt- og vestjyske politi. Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Flere partier kræver nu, at justitsminister Nick Hækkerup svarer på, hvordan han vil hjælpe Midt- og Vestjyllands Politi med at håndtere de mange Kærshovedgårdsager.

Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at ministeren ikke også kan se, at det er urimeligt.

Søren Pape, formand, Konservative

Det sker, efter at TV MIDTVEST ugen igennem har fortalt, hvordan politi og kriminalforsorgen er ved at drukne i straffesager, fordi beboere ikke overholder deres melde- og opholdspligt.

- Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at ministeren ikke også kan se, at det er urimeligt, siger Søren Pape fra Konservative.

Flere ressourcer til politiet

1. juni blev reglerne på Kærshovedgård strammet.

Før skulle beboere på tålt ophold og udviste kriminelle overtræde deres pligter 151 gange for at komme i fængsel. I dag er det kun seks gange.

Stramningen har ført til 100 varetægtsfængslinger på bare tre måneder. Det er cirka en tidobling.

Læs også Stramning skaber travlhed hos politiet: Erfarne efterforskere må flyttes til Kærshovedgård

Politi og Kriminalforsorg har ikke fået flere ressourcer til at håndtere det øgede pres. I stedet har de måtte flytte efterforskere fra andre afdelinger ud på Kærshovedgård.

- Hvordan i alverden skal man kunne forklare befolkningen, at fordi der tilfældigvis ligger et udrejsecenter i deres politikreds, så skal der bruges ekstra politiressourcer på den, siger Søren Pape.

Både Dansk Folkeparti og Venstre vil nu kræve svar fra justitsministeren i folketingssalen på onsdag. 

- Jeg mener jo, at det er fuldstændig nødvendigt at Midt- og Vestjyllands Politi får tilført ressourcer. Det skal ske akut, og det derfor at vi har stillet spørgsmål til Nick Hækkerup, som han skal svare på i Folketingssalen på onsdag, siger Inger Støjberg, der er retsordfører i Venstre.

Hvis regeringen ikke tilfører flere ressourser til politikredsen, er Støjberg parat til at forsøge at finde et flertal udenom regeringen.

Dansk Folkepartis formand mener, at stramningen har skabt tryghed. Men han kan godt se, at der også er problemer. 

- Der skal tilføres flere ressourcer til politi og anklagemyndighed, så de ikke får de problemer, som nu viser sig. Det er derfor, at vi politikere skal handle hurtigt, siger Kristian Thulesen Dahl.

SÅ MANGE RESSOURCER BRUGER MIDT- OG VESTJYLLANDS POLITI PÅ UDREJSECENTER KÆRSHOVEDGÅRD

  • Anklagemyndigheden hos Midt- og Vestjyllands Politi har cirka 60 medarbejdere ansat. 8 af dem arbejder udelukkende med Udrejsecenter Kærshovedgård. Det omfatter 5 jurister og 3 administrative medarbejdere.
  • Fra årsskiftet og frem til den 31. maj 2019 havde Midt- og Vestjyllands politi 45 grundlovsforhør og varetægtsfængslinger af beboere fra Kærshovedgård. I perioden fra den 1. juni og frem til den 20.september har der været 95 varetægtsfængslinger. 
  • Midt- og Vestjyllands Politi regnede før lovændringen den 1. juni med at varetægtsfængsle cirka 45 beboere fra Kærshovedgård om året for overtrædelse af deres melde-, opholds- og underretningspligt. Sammenlagt med de øvrige politimæssige opgaver på Kærshovedgård svarer det til cirka 32 årsværk fordelt på politi, kontorpersonale og jurister.
  • Efter lovændringen bruger Midt- og Vestjyllands Politi 48 årsværk på Kærshovedgård. 
  • I alt forventer Midt- og Vestjyllands Politi at skulle varetægtsfængsle op mod 900 personer årligt mod tidligere 400 personer. 

 

Kilde: Midt- og Vestjyllands Politi

Se mere

Der skal ændres på prioriteterne

Det er både blå og røde partier, der ser et problem, som kræver en akut løsning.

- Det her burde aldrig være sket. Man har indført en masse stramninger af symbolsk karakter over for noget, der ikke er farligt over for andre, og nu har man altså lagt en politikreds mere eller mindre ned, siger Andreas Steenberg fra Radikale.

Det her burde aldrig være sket. Man har indført en masse stramninger af symbolsk karakter over for noget, der ikke er farligt over for andre.

Andreas Steenberg, Radikale Venstre

Radikale vil gerne give flere penge til politiet, men de ser fejlprioriteringen af politiets ressourcer, som det største problem.

- Vi er ikke interesserede i at sætte flere penge af til det her stykke symbolpolitik, som ikke løser noget. Man skal jo sætte ressourcer af til, at politiet kan tage sig af de vigtigste ting, hvor der bliver gjort skade på andre, siger Andreas Steenberg fra Radikale.

Søren Pape var selv med til at lave loven, dengang han var justitsminister.

Skulle der ikke have været afsat penge til politiet, dengang I indførte stramningerne?

- Jeg har den naive tilgang, at når politikere laver lovgivning, så overholder folk faktisk loven. Og hvis folk overholdt loven, så havde vi ikke stået i den her situation, siger Søren Pape.

TV MIDTVEST har forsøgt at få en kommentar fra justitsminister Nick Hækkerup, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.