Erhvervsdrivende i Bording: Stramninger på Kærshovedgård har øget trygheden

Flere butikker i Bording har oplevet problemer med butikstyverier og utryghed på grund af Kærshovedgård. Men siden 1. juni er tingene ændret markant.

Michael Thulstrup Nielsen (til venstre) og René Hagelskjær er to af de erhversdrivende i Bording, der har mærket en markant forbedring efter nye stramninger på Kærshovedgård.
Michael Thulstrup Nielsen (til venstre) og René Hagelskjær er to af de erhversdrivende i Bording, der har mærket en markant forbedring efter nye stramninger på Kærshovedgård.
Foto: TV MIDTVEST

- Jeg synes, det har betydet meget. For vi har ikke de grupperinger, som der var til at starte med, og vi har ikke det svind, der var til at starte med. Vi kan tælle på en hånd, hvor mange anmeldelser vi har lavet i år.

Sådan lyder det fra medindehaver af OK Plus-tanken i Bording, Michael Thulstrup Nielsen. Hans lille forretning har tidligere har haft store problemer med nogle beboere fra Udrejsecenter Kærshovedgård. Men siden 1. juni er tingene markant anderledes.

4:06
Inden reglerne på udlændinge-området blev strammet 1. juni i år, brugte Midt- og Vestjyllands Politi cirka 32 fuldtidsstillinger på at varetægtsfængsle beboere på Kærshovedgård. Men nu forventer de at bruge 80 - altså en stigning på 48 fuldtidsstillinger.

Hele ugen har vi her på TV MIDTVEST afdækket, hvad nye stramninger i udlændingeloven har betydet for den midt- og vestjyske landsdel. Hos Midt- og Vestjyllands politi har stramningerne givet travlhed, hos anklagemyndigheden forventer man en tidobling i antallet af sager og varetægtsfængslinger, og i Kriminalforsorgen har det givet massive pladsproblemer i arresthusene.

Nye tider i Bording

I Bording har lokalbefolkningen også mærket, at det er nye tider på Kærshovedgård. Men modsat politiet og kriminalforsorgen, så er har stramningerne i udlændingeloven ikke givet travlhed, snarere tværtimod.

I Fakta i Bording har butikschef René Hagelskjær, lige siden udrejsecentret blev en realitet i foråret 2016, oplevet flere problemer med nogle af beboerne på Kærshovedgård. Men siden stramningen, der betyder, at udviste kriminelle og beboere på tålt ophold siden 1. juni kun må overtræde deres melde – og opholdspligt seks gange, før de risikerer fængselsstraf, er tingene vendt.

- Det går bedre i forhold til, hvordan det har gået. Vi oplever ikke så mange butikstyverier længere, som vi har haft, fortæller René Hagelskjær til TV MIDTVEST.

0:38
Sådan fungerer opholds, melde - og underretningspligten på Kærshovedgård. 
Foto: Richard Svendsen, TV MIDTVEST

I tiden med Kærshovedgård har de også været udsat for voldelige overfald i butikken, hvilket fik dem til at investere i seks nye kameraer og en overfaldsalarm. Butikschefen er ikke i tvivl om, at de hårdere og hurtigere straffe har haft en præventiv effekt. Og det glæder i den lille Fakta i byen.

- Så kan jeg koncentrere mig om at passe mit arbejde i stedet for alt det andet, lyder det.

Halvt så meget kriminalitet

Og  altså også på den lokale OK Plus-tank er de ansatte glade for den nye og strammere kurs overfor Kærshovedgårds beboere.  

- Før der kom de i store grupperinger og stod herinde og spillede online spil og ville ikke gå ud – og de kom nok også til at tage lidt varer i lommen. Det har vi stort set ingenting af nu. Nu kommer de en eller to ind og køber det, de skal købe, og spiller lidt online spil og forlader butikken igen. Det er vi glade for, fortæller Michael Thulstrup Nielsen til TV MIDTVEST.

Et udtræk af anmeldt kriminalitet i Bording, som Midt- og Vestjyllands politi har foretaget for TV MIDTVEST, antyder da også, at tiden efter stramningerne omkring melde- og opholdspligten har været mere rolige. Faktisk er der mellem 24. juni og 24. september registreret halvt så mange anmeldelser i byen i forhold til samme periode i 2017 og 2018.

4:47
For en ny stramning af reglerne om melde- og opholdspligten for udviste kriminelle og beboere på tålt ophold på Kærshovedgård har sat retsvæsenet på overarbejde

Hos politiet er man forsigtige med at konkludere på tallene, men anerkender følelsen af øget tryghed.

- I og med der er en del fængslede, så er der jo blevet færre beboere, nu er de jo ikke på Kærshovedgård i samme omfang. Så derfor kan man jo sådan rent logisk sige, at det er jo nok med til, at det virker anderledes i samfundet, at der nu er en del beboere der ikke er der, lyder det fra chefpolitiinspektør hos Midt- og Vestjyllands Politi, Claus Hilborg.

Store protester mod Kærshovedgård

Udrejsecenter Kærshovedgård blev til, da regeringen i 2016 ønskede en større kontrol og opsyn med det stigende antal afviste asylansøgere i Danmark.

Allerede inden oprettelsen af udrejsecentret i Bording var der store protester både fra lokalpolitikere og befolkningen i og omkring Bording. Borgerne var utrygge ved at skulle have udviste kriminelle som nærmeste nabo. Og i flere år fastholdt beboerne deres utilfredshed med udrejsecentret. Men i dag er tonen en anden.

- I dag synes jeg ikke, vi er mærket af, at vi har et udrejsecenter. Selvfølgelig ser vi nogle folk fra udrejsecentret, men det er ikke noget problem, så lang tid de opfører sig pænt og opfører sig lige som alle vores andre kunder. Så er det ikke noget problem, at de kommer fra udrejsecentret. Før havde vi et åbent fængsel, der kom også nogen og handlede her. De var også flinke mennesker, lyder det fra Michael Thulstrup Nielsen.

0:59
Hør de to erhvervsdrivende fortælle om deres nye virkelighed her.