Arresterne er overfyldte: Hvor skal vi gøre af de fængslede fra Kærshovedgård?

Efter regelstramninger for opholds- og meldepligt for folk på tålt ophold forventes antallet af varetægtsfængslinger af borgere fra Kærshovedgård at stige fra 45 til 500 årligt.

Det er Kriminalforsorgen, der skal finde plads til de hundredvis af nye fanger, der kommer, efter det politisk er besluttet, at folk på tålt ophold i Danmark ikke må overtræde deres opholds- og meldepligt mere end seks gange.

Indtil den 1. juni var det først, når pligten var overtrådt 151, at folk skulle varetægtsfængsles.

- Inden for de sidste to år har vi kørt mere eller mindre med overbelægning, men vi kan godt mærke, at siden sommerferien og siden skærpelsen omkring meldepligt, der er vores belæg blevet yderligere presset, siger Torben Lundgren, der er enhedschef for arresterne i Nykøbing, Holstebro og Ringkøbing.

Ny stramning af udlændingeloven

 

Se video: Fakta om beboerne på Kærshovedgård.

Overfyldte arresthuse

Problemet er, at de danske arresthuse allerede er overfyldte.

I Nykøbing Mors Arresthus har de plads til 13 fængslede, men der sidder lige nu 17. Det vil sige, at arresthuset har en overbelægning på 123 procent. Det betyder, at de i Nykøbing har indrettet både et værksted og besøgsrum til fængselsceller.

- Vi kører med to til tre i overbelæg konstant. Det øjeblik, at en bliver løsladt, så går der ikke en halv time før, at sengen er fyldt igen, siger Torben Lundgren.

Sådan ser værkstedet, der er indrettet til fængselscelle i Arresten i Nykøbing Mors, ud. Her er to personer fra Kærshovedgård lige nu fængslet.
Sådan ser værkstedet, der er indrettet til fængselscelle i Arresten i Nykøbing Mors, ud. Her er to personer fra Kærshovedgård lige nu fængslet.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Allerede inden stramningerne af udlændingeloven var der dagligt mellem ni og 10 personer mere i de midt- og nordjyske arresthuse, end der var plads til. Nu sidder der næsten 20 mere, end der er plads til.

Ifølge Midt- og Vestjyllands Politi var der årligt før strafskærpelserne omkring 45 beboere fra Kærshovedgård, der var varetægtsfængslet. Efter skærpelserne forventer politiet, at det tal stiger til 500 årligt.

- Alle kosteskabene og værkstedspladserne er taget i brug for længe siden. Og hvis der er en konflikt mellem to indsatte eller mellem en indsat og personalet, så har vi ikke noget at gøre godt med. Du kan ikke flytte indsatte et andet sted hen, siger Bo Yde Sørensen, der er formand for Fængselsforbundet.

Lige nu er der 95 beboere fra Kræshovedgård, der sidder i arrester over hele landsdelen.

Landsdelens arresthuse er allerede overfyldte. Men nu skal der presses godt 10 fanger mere ind.