Anklager mærker presset efter regelændring: - Kommer til at gå udover andre sager

En stramning af reglerne for opholds- og meldepligt for folk på tålt ophold har sendt anklagemyndigheden på overarbejde. Antallet af varetægtsfængslinger er mere end fordoblet.

03:27

Anklagemyndigheden hos Midt- og Vestjyllands Politi har fået ekstra travlt efter stramninger i udlændingeloven. Video: Richard Svendsen, TV MIDTVEST

Iben Bøttker er anklager hos Midt- og Vestjyllands Politi. Hun kan tydeligt mærke, hvordan arbejdspresset er steget siden reglerne om opholds- og meldepligt blev strammet. Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

1 af 2

Iben Bøttker har i sine 12 år som anklager hos Midt- og Vestjyllands Politi aldrig haft så travlt med sager fra Kærshovedgård, som hun har i disse dage.

Læs også Ministeren slår fast: Kriminelle udlændinge bliver på Kærshovedgård indtil videre

Lige nu er hun anklager i 22 sager om varetægtsfængsling, hvor 18 af dem er med personer fra udrejsecenter Kærshovedgård.

- Der er ikke nogen tvivl om, at vi er en meget presset anklagemyndighed. Vi har travlt. Det her er en ekstraordinær opgave, som kræver ekstraordinære resurser, og dem mener jeg ikke, vi har fået, siger den erfarende anklager.

Mere end dobbelt så mange sager

Iben Bøttker bruger tre dage i ugen i retten på de her sager. Grunden til, at anklagemyndigheden har så mange sager med personer fra Kærshovedgård, er en stramning i reglerne for opholds- og meldepligt for folk på tålt ophold.

Ny stramning af udlændingeloven

Fra den 1. juni 2019 skal man som beboer på Kærshovedgård varetægtsfængsles, såfremt man overtræder opholds-, melde- eller underretningspligten seks gange. Før skulle der 151 overtrædelser til, før det ville føre til varetægtsfængsling. Dette gælder dog kun kriminelle udlændinge og personer på tålt ophold.

Se mere

Før den 1. juni måtte de overtræde reglerne 151 gange, før de kunne blive sigtet. I dag skal der kun seks gange til.

Iben Bøttker har lige nu omkring 10 grundlovsforhør om ugen med personer fra Kærshovedgård, der har overtrådt deres opholds- og meldepligt mere end seks gange.

Den første sag i dag er med en 35-årig iraner, der har fået afslag på asyl i 2008. Han er flere gange blevet udvist af Danmark, men ønsker ikke at rejse ud af Danmark. Han har ikke fulgt reglerne om opholds- og meldepligt.

Anklager Iben Bøttker har hver uge tre dage, hvor hun er i Retten i Herning i sager om varetægtsfængslinger. Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Det samme er gældende i grundlovsforhør nummer to. Her er det en 29-årig iraner, der fik afslag på asyl i 2012, som har overtrådt de nye regler.

Normalt har anklagemyndigheden i Midt- og Vestjylland samlet set 400 varetægtsfængslinger om året, men med de nye stramninger af reglerne for beboerne på udrejsecenter Kærshovedgård, er forventningen, at det tal stiger til 900.

Hvis man udelukkende ser på varetægtsfængslingssager fra Kærshovedgård, så er forventningen, at antallet stiger fra 45 til 500 sager årligt.

Konsekvenser for andre sager

Stramningen har sat anklagemyndigheden på overarbejde og under pres.

Læs også Kærshovedgård-opgaver vælter ind: Nye regler giver politiets anklagere stress

Iben Bøtkker er tillidsmand for anklagerne hos Midt- og Vestjyllands Politi, og hun er ikke i tvivl om, at den store ekstra arbejdsbyrde med de mange Kærshovedgård-sager får konsekvenser.

- Det er en ekstraordinær opgave, som vi har fået i Midt- og Vestjyllands Politi. Opgaven ligner ikke noget, vi har set tidligere, fordi den er så stor og der er så mange sager. Det kommer til at gå ud over andre sager. Det er ikke fordi, de andre sager ikke bliver lavet, men de kommer til at ligge længere, end man bryder sig om som anklager, siger Iben Bøttker.

Hun fremhæver indbrud, som nogle af de sager, der kommer til at få længere sagsbehandlingstid.

Som følge af regel-skærpelsen har anklagemyndigheden ansat to fuldtids-anklagere mere for at følge med, så de i dag er seks.

Hvilke regler gælder for beboerne på Kærshovedgård?

  • Beboerne på Udrejsecenter Kærshovedgård er ikke frihedsberøvede og kan derfor frit komme og gå på centret. Beboerne er dog underlagt opholds-, melde- og underretningspligt:
  • Opholdspligten betyder, at man har pligt til at bo og overnatte på centret. De skal derfor være der i tidsrummet mellem 23.00 og 06.00. Dette gælder for alle centrets beboere.
  • Meldepligt betyder, at man har pligt til at tilkendegive sin tilstedeværelse på centret. Det skal ske mellem klokken 9.00 og 15.00, og det skal gøres via et fingeraftrykssystem på udrejsecentret. Dette skal gøres hver dag af kriminelle udlændinge og personer på tålt ophold, mens det skal gøres mandag, onsdag og fredag af afviste asylansøgere.  
  • Underretningspligten indebærer, at beboerne på forhånd skal give besked til indkvarteringsoperatøren på Kærshovedgård, hvis de ikke agter at opholde sig på centret i tidsrummet mellem kl. 23.00 og 06.00.
  • Før 1. juni 2019 skulle folk på tålt ophold eller kriminelle udlændinge på Kærshovedgård overtræde opholds-, melde- eller underretningspligten 151 gange, før det gav anledning til varetægtsfængsling. Efter den 1.juni skal loven blot overtrædes seks gange, før det medfører varetægtsfængsling.

Kilde: Kriminalforsorgen

Se mere
00:43

Se video: Fakta om beboerne på Kærshovedgård.

Luk video