Stopper samarbejdet med Falck: Region Nordjylland vil selv køre en del af ambulancerne

Regionen kan spare 26 millioner om året med den nye aftale. Falcks direktør er skuffet og overrasket over beslutningen.

Fra den 1. april 2022 skal Falck ikke længere stå for ambulancekørslen i Region Nordjylland.

Et flertal i det nordjyske regionsråd har besluttet, at regionen selv skal stå for ambulancekørslen og den liggende patienttransport i samarbejde med det private selskab PreMed.

Beslutningen kommer efter en udbudsrunde, der har vist, at Region Nordjylland kan spare 26 millioner kroner om året i forhold til den nuværende aftale. 

Helt konkret bliver Region Nordjylland delt op i fire områder, hvor regionen selv står for driften i Aalborg og den nordlige del af området, mens PreMed skal køre i vest og syd og dermed i Thy, Mors og Vesthimmerland.

- Det har været en svær beslutning, hvor der skal tages mange hensyn. Vi har jo selvfølgelig været meget interesseret i at få det bedste tilbud, der samtidig koster skatteborgerne færrest mulige penge. Samtidig har vi også været interesseret i, at der skal skabes konkurrence på ambulancemarkedet i Danmark til gavn for patienterne på sigt. Vi har derfor valgt en kombination af offentlig og privat ambulancedrift, siger regionsrådsformand Ulla Astman (A) i en pressemeddelelse.

Nyt selskab med finske ejere

Falcks administrerende direktør Jakob Riis siger i en pressemeddelelse, at selskabets ledelse er overrasket og skuffet over regionens beslutning. Han peger på, at selskabet stræber efter at sikre den den bedste patientsikkerhed og det bedste arbejdsmiljø og har investeret et tocifret millionbeløb i innovation og udvikling.

- Resultatet af det arbejde havde vi naturligvis gerne fortsat med at tilbyde borgerne i Region Nordjylland og vi er ærgerlige over, at regionen fravælger netop den udvikling plus vores store erfaring med ambulancedrift, og fokuserer udelukkende på økonomisk besparelse, lyder det fra Jakob Riis.

PreMed blev stiftet i 2018 og består ifølge Region Nordjylland af en række personer, der blandt andet har erfaring fra det præhospitale område i Danmark. Hovedparten af selskabet ejes af det finske ambulanceselskab 9Lives.

Region Nordjylland er ikke den eneste region, der har besluttet selv at køre en del af ambulancerne. I november besluttede Region Midtjylland, at regionen selv skal stå for 60 procent af ambulancedriften, mens de resterende 40 procent skal drives af Falck.