Flere har rakt ud: Regioner giver mulighed for psykiatrisk kriserådgivning

Er du berørt af skyderiet i Field's, kan du ringe til psykiatriens telefonlinjer. Mange har allerede henvendt sig til Region Nordjylland.

Der blev mandag lagt blomster foran shoppingcenteret Field's efter det tragiske skyderi søndag eftermiddag.
Der blev mandag lagt blomster foran shoppingcenteret Field's efter det tragiske skyderi søndag eftermiddag.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

I kølvandet på skyderiet i shoppingcenteret Fields på Amager søndag eftermiddag oprettede Region Nordjylland mandag et tilbud henvendt borgere, der er berørte af hændelsen. 

På en krisetelefon sidder psykologer, læger, sygeplejersker og præster klar til at tage en snak med mennesker, som var tæt på eller til stede i Fields under skyderiet, eller som er pårørende til berørte. 

Det er nemlig vigtigt at tale om, det man har oplevet, siger Jan Mainz, som er direktør for Kvalitet og Patientsikkerhed i Psykiatrien i Region Nordjylland. 

- Vi har erfaring fra lignede hændelser, at en krisetelefon kan være en god hjælp. Vi kan hjælpe ved at tale oplevelsen igennem i en krisestøttende samtale og man får faglige råd til, hvordan man kommer videre, forklarer Jan Mainz. 

Og det var der mange, der mandag havde brug for. 

- Vi har faktisk haft en del henvendelser, så vi kan se, den bliver brugt. Det bekræfter mig i, at det var klogt at etablere tilbuddet, siger Jan Mainz. 

Krisesamtaler umiddelbart efter en hændelse

Også i Region Midtjylland er psykiatriske sygeplejersker klar til at tage en samtale. Den rådgivningstelefon, som psykiatrien normalt har, gør regionen nu særligt opmærksom på. 

- Vi har fået 5-10 henvendelser om episoden i Field's i går, men vi hjælper også andre, der har brug for rådgivning, siger sygeplejefaglig direktør i Psykiatrien i Region Midtjylland, Claus Graversen. 

Han forventer, at få flere henvendelser de kommende dage. 

- Tit ser vi, at der er henvendelser i en periode efter en hændelse, og så klinger det af. Det så vi også i forbindelse med starten på krigen i Ukraine. Der havde vi henvendelser de første par dage, og så klingede det af, fortæller Claus Graversen.

Telefonsamtale eller fysisk møde

I Region Nordjylland er der både mulighed for en samtale over telefonen, men også en fysisk samtale, fortæller direktør for Kvalitet og Patientsikkerhed, Jan Mainz. 

Telefonlinjen vil være åben så længe, der er et behov, oplyser han, og tilføjer: 

- Principielt kan man henvende sig døgnet rundt – men man kan ikke tale med en sygeplejerske kl. 3 om natten, der vil vi ringe tilbage, så snart det er muligt. 

Har man akut behov for psykiatrisk hjælp skal man i stedet henvendelse sig på den psykiatriske skadestue. 

Psykiatrien er jævnfør Sundhedsloven forpligtet til at have et Psykosocialt Beredskab, som træder i kraft i forbindelse med for eksempel alvorlige ulykker og terrorangreb. Det er det beredskab, som krisetelefonen i Region Nordjylland er en del af.