Dømt for misbrug af kongekrone

En kroejer ved Viborg er dømt skyldig i uberettiget brug af den lukkede kongekrone.

Kongekrone på Grønhøj Kro

Kroejer Gregers Laigaard blev ved retten i Viborg tirsdag dømt skyldig i uberettiget brug af den lukkede kongekrone som symbol for sin kro.

Han blev dømt for at have misbrugt det royale symbol som markedsføring for Grønhøj Kro i Viborg Kommune - både på sin hjemmeside og som inskription i en sten. 

Kroejeren blev idømt seks dagsbøder af 500 kroner. Han er desuden blevet pålagt tvangsbøder fra den 1. januar 2016, indtil han ophører med brugen af kongekronen på hjemmesiden og på stenen.

Laigaard var efter dommen i retten frustreret, men har tænkt sig at følge dommen.

- Jeg er meget skuffet, men jeg har tænkt mig at rette ind. Jeg fjerner symbolet fra hjemmesiden og fra stenen, siger Gregers Laigaard.

Har ikke tjent penge på kongekronen

Kroejeren blev dømt skyldig i at have overtrådt straffeloven. Retten gav anklageren ret i, at han på en retsstridig måde har benyttet det royale symbol som kendetegn. 

Retten slog dog fast, at det ikke kunne bevises, at han havde tjent penge på det.

Det blev også godtgjort, at kroens brug af kongekronen ikke kunne betragtes som et kulturminde, selvom den havde brugt symbolet siden 1920'erne.

​Dom kan påvirke andre kroejere

Sagen har haft stor politisk bevågenhed, fordi kulturminister Bertel Haarder (V) overvejer at lave et lovforslag, der skal give gamle kroer lov til at bruge det royale symbol.

- Hvis kroejeren dømmes skyldig, vil jeg gennemlæse dommen nøje og overveje, om loven for brugen af kongekronen skal laves om. 

Det kan få stor betydning for andre kroejere. Symbolet bliver nemlig flittigt brugt på mange jyske kroer.

Blev opdaget i lokalavis

Kroejeren kom i Rigsarkivets søgelys, da hans mindesten med symbolet blev omtalt i en artikel i den lokale avis.

Rigsarkivet skrev til Laigaard for at få ham til at stoppe med at bruge kongekronen, og da han nægtede, endte sagen i retten.

I retten pegede forsvareren blandt andet på, at flere kroer har vundet hævd på at bruge kongekronen gennem mange år - uden at nogen har skredet ind.