Akutlægehelikopterne hjælper de mest kritisk syge

To ud af tre patienter i helikopterne er kritisk eller livstruende syge, viser nyt forskningsprojekt.

De danske akutlægehelikoptere har siden starten i oktober 2014 betydet en stor forskel for de mest kritisk syge patienter.

Sådan lyder den overordnede konklusion på et nyt forskningsprojekt, som speciallæge og phd-studerende Karen Alstrup har lavet ved at nærstudere behandlingen af mere end 7000 patienter.

Karen Alstrup konstaterer, at to ud af tre patienter, der får hjælp af akutlægehelikopterne, er potentielt kritisk eller livstruende syge.

- Overordnet set sendes helikopterne til de patienter, hvor den kan gøre en vigtig forskel. Det drejer sig om patienter, som mistænkes for at have alvorlig hjertesygdom, blodprop eller blødning i hjernen, eller er kommet alvorligt til skade ved for eksempel trafikulykker. Samtidig sikres patienter på de mindre øer uden broforbindelse til fastlandet hurtig transport til hospitalerne, siger Karen Alstrup i en pressemeddelelse fra Region Midtjylland. 

Forsigtighedsprincip

Forskningen bygger på ture foretaget af akutlægehelikopterne i Skive, Billund og Ringsted. Siden projektet begyndte, er der også kommet en helikopter i Aalborg. 

Det er regionernes AMK-vagtcentraler, der afgør, hvornår lægehelikopterne skal sendes afsted - en beslutning der skal træffes hurtigt og ofte på baggrund af sparsomme oplysninger fra et kaotisk skadested.

- Naturligvis sendes helikopteren også nogle gange til patienter, hvor det bagefter viser sig, at der ikke var behov for den. Vi vil gerne være sikre på at fange alle de patienter, der har brug for hjælpen. Derfor er man nødt til at arbejde med et forsigtighedsprincip og sende hjælp, som senere kan vise sig ikke at være nødvendig, siger Karen Alstrup.

Forskningsprojektet er finansieret af Region Midtjyllands Forskningsfond og Den Landsdækkende Akutlægehelikopters Forskningsfonde. 

 

 

 


Læs flere artikler fra Region Nordjylland eller i kategorien Sundhed.