Vil afhjælpe lægemangel: Nu skal du kunne gå til fysioteapeaut uden lægehenvisning

Dansk Folkeparti vil skære ned på antallet af lægebesøg for at afhjælpe manglen på praktiserende læger.

Patienter skal kunne gå direkte til en fysioterapeut med offentlig tilskud uden en henvisning fra lægen.

Det bliver et krav fra Dansk Folkeparti, når forhandlinger om regeringens sundhedsreform begynder i næste uge, skriver Politiken. Kravet skal være med til at skære ned på antallet af lægebesøg hos de praktiserende læger, som der er mangel på.

- Vi bruger alt for mange ressourcer hos de praktiserende læger på at få en henvisning til fysioterapeut. Vi kunne bruge meget af lægens tid meget bedre, for man render jo ikke til fysioterapeut for sjov, siger Liselott Blixt, sundhedsordfører for DF til Politiken.

quoteVi mangler virkelig viden på området, for der er ingen tvivl om, at bevægeapparatsområdet er kæmpestort og fylder enormt i hele sundhedsvæsenet. Det vil være fantastisk godt, hvis vi kunne blive aflastet

Christian Freitag, formand hos Praktiserende Lægers Organisation (PLO) til Politiken

Ifølge Politiken omhandler 24 procent af alle konsultationer hos praktiserende læger ondt i lænden, slidgigt og ondt i nakken.

Ved alle tre lidelser kan fysioterapi ofte hjælpe, skriver Politiken.

Blandet modtagelse

Hos de praktiserende læger kan man se fordele og ulemper ved forslaget, siger formand hos Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Christian Freitag.

- Vi mangler virkelig viden på området, for der er ingen tvivl om, at bevægeapparatsområdet er kæmpestort og fylder enormt i hele sundhedsvæsenet. Det vil være fantastisk godt, hvis vi kunne blive aflastet, siger han til Politiken.

De praktiserende læger er bekymret for, at en alvorlig sygdom kan blive overset, hvis patienter ikke ser en læge først.

Derudover frygter de, at forslaget kan blive dyrt, da lægebesøget er med til at sikre, at for mange ikke unødigt bruger dyre sundhedstilbud.

Positiv fagorganisation

Fysioterapeuterne er selv begejstret for idéen, siger formand for Danske Fysioterapeuter, Tina Lambrech i en pressemeddelelse.

- Rigtig mange patienter har problemer, som fysioterapeuter ved rigtig meget om, hvad man skal gøre ved, siger hun.

- Det vil give de praktiserende læger mulighed for at tage flere patienter og samtidig give dem tid til at varetage de nye opgaver, de får, i forhold til især kronikere, siger Tina Lambrecht.

Både Holland, Norge og England har direkte adgang til fysioterapeut med offentlig støtte, skriver Danske Fysioterapeuter.

/ritzau/

Der skal flere ressourcer til, hvis vi skal lægemanglen til livs. Sådan lyder det fra de praktiserende læger, efter nye tal slår fast, at der nu også mangler læger i de større byer.