Vaccinationscentre i stress-test: 9200 midtjyder skal vaccineres i dag

Vaccinationscentrene får travlt, hvis alle danskere skal nå at blive vaccineret så hurtigt, som regeringen ønsker det. Derfor tester de fredag, om de kan følge med.

Regeringens plan er, at alle danskere, der ønsker det, skal være vaccineret inden 30. juni. Det betyder, at der, når vaccinationerne går hurtigst, skal vaccineres 100.000 danskere hver dag.

Af de 100.000 skal de 22.000 være i Region Midtjylland, og derfor skal kapaciteten på vaccinationscentrene i dag prøves af.

- I Herning skal vi levere cirka 1400, og det tester vi i morgen. I Holstebro skal vi i morgen nå 750. Vi har lige så stille arbejdet os derop, og vi skal nå cirka 120 i timen begge steder. Så det skal nok gå, siger Dagny Kloster, der er leder af vaccinationscentrene i Holstebro og Herning.

Det er regeringen, der har sat generalprøven i værk i det, Mette Frederiksen (S) kalder ”et storskalaforsøg”, hvor målet er at se, hvad der sker, når centrene kommer under pres.

Dagny Kloster er ikke nervøs ved, at de vaccinationscentre, hun har ansvaret for, bliver testet, men hun synes nu alligevel, at det er fornuftigt nok at undersøge, om de kan klare det.

- Vi gør lidt ekstra ud af det og har nogle konsulenter til at observere arbejdsgangene, så vi får optimeret det, vi kan. Vi er jo ved at skalere op i antallet af vacciner, så jo mere, vi kan optimere, jo bedre, siger hun til TV MIDTVEST.

Kigger man mod den folkevalgte del af regionen, er der heller ingen nervøsitet at spore, selvom der i alt skal stikkes 9200 personer i Midtjylland i løbet af fredag.

quotehvis borgerne føler, at de fik en ordentlig behandling, og hvis de går tilfredse gennem vaccinationscentret, så er det en succes for mig.

Dagny Kloster, vaccinationscenterleder, Holstebro og Herning

Faktisk forventer regionsrådsformand Anders Kühnau (S) at få endnu mere ro i maven, når kapacitetstesten er ovre.

- Jeg tror først og fremmest, at vi kan bruge det til at betrygge både os selv og borgerne i, at vi kan levere de vaccinationer, vi skal, siger han til TV MIDTVEST.

Der er dog et stykke vej fra de 9200 borgere, der skal i dag skal igennem de midtjyske centre, og så til de 22.000, der dagligt skal igennem, når det går hurtigst.

Men regionsrådsformanden er ikke bekymret for, om de når i mål til tiden.

- Nu er der også lang tid, til vi skal nå så mange om dagen. De næste uger taler vi om, at vi skal nå 30.000 om ugen – måske 40.000, hvis det går stærkt, siger Anders Kühnau (S).

I Region Midtjylland skal der vaccineres fra i alt syv forskellige centre, mens man eksempelvis i hovedstaden har samlet det ét sted.

Det skyldes, at man i Midtjylland endnu ikke har et enkelt center med stor nok kapacitet til, at det ville give mening at holde prøven alene der.

Og i Herning og Holstebro er der altså til sammen over 2100, der, når fredagen er omme, er lidt tættere på at være immune mod coronavirus.

- Det er jo ikke nødvendigvis rart at blive stukket, men hvis borgerne føler, at de fik en ordentlig behandling, og hvis de går tilfredse gennem vaccinationscentret, så er det en succes for mig, siger Dagny Kloster.