Undersøgelse: Inkontinens tæt forbundet med ulækre toiletter

Det er på høje tid, at der kommer fokus på de sanitære forhold forhold på skolerne, siger professor.

Nu er det dokumenteret: Der er en tæt sammenhæng mellem kvaliteten af toiletterne på de danske skoler og børns inkontinens.

Sådan lyder resultatet af den store undersøgelse, der i ugerne 38-40 blev gennemført på skoler og ungdomsuddannelser over hele landet. 20.000 elever deltog i undersøgelsen, der går under navnet Masseeksperimentet 2017 - heriblandt 3524 fra Region Midtjylland.

- Vores mistanke er klart blevet bekræftet. Vi kan se en meget tydelig sammenhæng mellem børnenes utilfredshed med toiletterne og inkontinens, simpelthen fordi børnene går og holder sig. At holde sig er skadeligt for både blære- og tarmfunktion. Blæren bliver overstimuleret, hvis den ikke bliver tømt regelmæssigt, lyder det fra professor og overlæge Søren Rittig fra Aarhus Universitetshospital i en pressemeddelelse.

Det fremgår af undersøgelsen, at halvdelen af eleverne er utilfredse eller meget utilfredse med toiletterne på deres skole

Undersøgelsen konkluderer også, at der er 50 procent øget forekomst af ufrivillig vandladning og forstoppelse blandt de elever, der holder sig hele skoledagen.

Søren Rittig bruger undersøgelsen til at konstatere, at det nu er på høje tid, at der kommer mere fokus på de sanitære forhold på skolerne.

- Børn med inkontinens er flove, har dårligt selvværd og nedsat livskvalitet. De vurderer selv det at tisse i bukserne som et lige så stort problem som alvorlig sygdom som astma eller sukkersyge.

Det ældste toilet i Region Midtjylland er fra 1945. I gennemsnit er de midtjyske toiletter bygget i eller renoveret i 1996. Masseeksperimentet konkluderer, at jo ældre toiletterne er, desto mere utilfredse er eleverne med forholdene.

En undersøgelse skal give svar på, om dårlige toiletforhold har indflydelse på elevernes blære-problemer.

Læs flere artikler fra Region Midtjylland eller i kategorien Sundhed.