Uenighed i Regionsrådet: Hvem skal have pengene?

Region Midtjylland har fået flere hundrede millioner ekstra at gøre godt med næste år. Regionrådsformanden vil bruge pengene på Aarhus Universitetshospital. Kollegaerne er uenige.

Region Midtjylland får 320 millioner kroner mere at gøre godt med i 2020. Men står det til den socialdemokratiske Regionrådsformanden Anders Kühnau, skal størstedelen af pengene gå til Aarhus Universitetshospital. 

quoteVi er 41 medlemmer af rådet, der skal blive enige.

Susanne Buch, SF, Regionsrådsmedlem

- Vi har en særlig udfordring på Aarhus Universitetshospital, og den udfordring er vi nødt til at løse, siger Anders Kühnau. 

Den udmelding vækker undren hos kollegaerne i Regionsrådet. 

- Det undrer mig, at Kühnau melder ud, som han gør. Vi er 41 medlemmer i rådet, der skal blive enige, siger SF'eren Susanne Buch.

- Jeg er enig, at nogle af pengene skal gå til Aarhus Universitetshospital, men man skal have overblikket, inden man siger noget konkret, siger Ib Bjerregaard fra Venstre. 

- Det er dybt urimeligt

På Regionshospitalet Silkeborg frygter overlæge og formand for overlægerådet Henning Glerup, at det kan få alvorlige konsekvenser, hvis nogle af pengene ikke kommer til Silkeborg.

- Det vil være dybt, dybt urimeligt, hvis vi ikke får en del af kagen. Vi ville få et nødlidende sundhedssystem i Region Midtjylland, siger Henning Glerup.

- Det kommer til at gå udover patientbehandlingen, ventelister og faciliteter. Nogle patienter risikerer også at skulle behandles i det private i stedet for det offentlige, fortsætter han. 

Anders Kühnau mener, at pengene er bedst brugt på Aarhus Universitetshospital, og at det vil gavne hele regionen med et stærkt Universitetshospital.

Historisk svær flytning

Ifølge Anders Kühnau er Aarhus Universitetshospital det hospital, der er hårdest ramt af sparekniven. I Aarhus skal der spares i alt 425 millioner. Oveni besparelserne er Aarhus Universitetshospital også midt i en historisk kompliceret flytteproces.

Til sammenligning skal Hospitalsenhenden Midt spare 50 millioner. 

- De sparekrav man eksempelvis ser på Hospital Midt er slet ikke i den størrelsesorden, man ser på Aarhus Universitetshospital. Heller ikke når man tager størrelsesforskellen i betragtning. Jeg anerkender dog, at det er en stor udfordring, der er på Hospital Midt lige nu, siger Anders Kühnau.

Strid om ekstra sundheds-millioner. Regionsrådsformanden vil bruge broderparten på Aarhus Universitetshospital.