Tilsynschef er ikke tilfreds med forholdene på bosted

Tre bosteder for voksne med autisme får i dag hård kritik af Socialtilsyn Midt. Tilsynschefen har ikke set de forbedringer, de er blevet lovet. Det kan nu få konsekvenser for hele autismeområdet i Region Midtjylland.

Ulla Bitsch Andersen, der er tilsynschef i Socialtilsyn Midt, fortæller, at de ikke har set de forbedringer, som bostedet Højskolebakken har lovet. Foto: Morten Fyrstenborg, TV MIDTVEST

Bostedet Højskolebakken i Skals og Thorning får i dag hård kritik af Socialtilsyn Midt.

- Vi har løbende været i dialog med autismeområdet i Region Midtjylland om, at man ikke lever op til kravene lovgivningsmæssigt om magt og selvbestemmelse over for de borgere, der er indskrevet, siger Ulla Bitsch Andersen, der er tilsynschef i Socialtilsyn Midt.

Socialtilsynet har været i dialog med Region Midtjylland siden 2016, hvor de første gang så problemer på en række bosteder. 

Læs også Hård kritik til bosted - tilsyn overvejer at trække godkendelsen

Manglende fokus på borgernes trivsel

Kritikpunkterne på Højskolebakken går blandt andet på indgreb i selvbestemmelsen, ulovlig magtanvendelse, manglende kendskab til reglerne om domsanbringelse og manglende fokus på borgernes trivsel.

Regionen har flere gange fremlagt planer for, hvordan de ville rette op på forholdene, men socialtilsynet har ikke set tilstrækkelige forbedringer.

- Det er jo skidt, når vi går ind og varsler, at man ikke kan have godkendelsen. Så er det rigtig skidt. Men man skal også se det ind i den historiske sammenhæng, nemlig at vi har i tre år talt med regionen om, hvordan man kunne rette op på de her forhold, siger tilsynschef Ulla Bitsch Andersen. 

Socialdirektøren for Region Midtjylland fortæller, at medarbejderne på autismeområdet har været på efteruddannelse, men på de bosteder, hvor der er rettet kritik, har de ansatte ikke lært nok, konstaterer hun.

- Jeg er vældig ked af den kritik, vi har fået, og jeg tager den meget alvorligt, siger Ann-Britt Wetche.

SE FORLØBET MELLEM SOCIALTILSYNET OG REGIONEN

2016

  • Socialtilsyn Midt er i dialog med Region Midtjylland, fordi flere bosteder ikke lever op til tilsynets krav.

 

2017

  • Socialtilsyn Midt laver et skærpet tilsyn, fordi de ser, at afdelingerne ikke efterlever de krav, de skal.
  • Region Midtjylland laver handlingsplaner for, hvordan de vil rette op på en række kritikpunkter.

 

2018

  • Socialtilsyn Midt er ude med opmærksomhed i begyndelse af året, fordi de er ude og følge op på de tidligere skærpede tilsyn.
  • I slutningen af 2018 varsler socialtilsynet igen skærpet tilsyn på en række områder - blandt andet selvbestemmelse, magtanvendelse, fysiske rammer og viden om domsanbragte.
  • Region Midtjylland leverer igen handlingsplaner for, hvordan de vil forbedre forholdene.

 

2019

  • Socialtilsyn Midt har igen i år undersøgt de tre bosteder, og nu overvejer tilsynet at inddrage godkendelsen til hele autismeområdet i Region Midtjylland, fordi de tre bosteder stadig ikke lever op til de lovmæssige krav på en række områder.
Se mere

Udover Højskolebakken retter tilsynet kritik mod bostederne Bækketoften og Rugmarken i Hedensted.

Vil gå ud over hele autismeområdet i regionen

Socialtilsynet har rettet kritik af de samme forhold siden 2017, og det er altså det, der gør, at de nu overvejer at fjerne godkendelsen til autismeområdet i Region Midtjylland.

- Problemet er, at man kun på nogle områder og ikke på alle har løst det, man skulle have løst. Det vil sige, at vi stadig kommer ud til enkelte afdelinger på autismeområdet, hvor det man har lovet, at man ville gøre, ikke er det, vi ser, ude på afdelingerne, siger Ulla Bitsch Andersen.

I hele regionen er der 21 botilbud inden for autismeområdet. 

Læs også Frygt for regionale socialinstitutioners fremtid

Og selvom det kun er tre af stederne, der ikke lever op til de lovmæssige krav, så er loven skruet sådan sammen, at alle 21 steder må lukke, hvis socialtilsynet inddrager godkendelsen.

- Vi har bedt Region Midtjylland komme med et parthøringssvar til, hvordan man vil rette op på forholdene, fordi ellers så påtænker vi at inddrage autismeområdets godkendelse, siger tilsynschefen.

Ann-Britt Wetche vil nu lægge sig i selen for at rette op på kritikken, så godkendelsen til autismeområdet ikke fjernes.

- Vi handler selvfølgelig massivt nu. Det har vi gjort de andre år også, men nu gør vi det endnu mere massivt, fordi vi er nødt til at håndtere de problemstillinger, som socialtilsynet har påpeget, siger socialdirektøren for Region Midtjylland.

03:35

Højskolebakken i Skals og Thorning har fået hård kritik af Socialtilsyn Midt.

Luk video