Teknisk DNA: Nyt middel mod indbrudstyve

En helt ny metode til at sikre værdigenstande er kommet til Midt- og Vestjylland. Ved hjælp af en såkaldt teknisk DNA-kode, kan man nu finde tyvekosters ejermænd.

Nu har en helt ny måde at sikre sig mod indbrudstyve set dagens lys i Danmark. Metoden går ud på, at man giver sine værdigenstande et teknisk DNA. Det gør man ved at smøre for eksempel sit kunstværk eller computer med en klar væske, som indeholder flere koder.

Koderne registreres i en international database, og bliver maleriet eller møntsamlingen stjålet og senere beslaglagt af politiet, så kan ordensmagten ved hjælp af ultraviolet lys se, at der findes teknisk DNA.

Det tekniske DNA kan kun aflæses under et mikroskop og via en database kan ejendelene finde hjem til den rette ejermand.

Skal ses som supplement

Lars Haarup fra Silkeborg er en af de kunder der har valgt at sikre sine ejendele med den nye metode:

- Jeg har set det som et supplement til vores tyverialarm, fordi det modvirker jo ikke, at tyven kan komme ind, men det er et billigt alternativ og en nem måde at lave lidt ekstra sikkerhed for de effekter, vi nødigt vil af med, siger han.

Politiet mener også, at det er et godt supplement, men det er stadig vigtigt at sikre sit hjem præventivt mod indbrudstyve.

- Mærkningen af sine effekter øger chancen for at få dem tilbage, hvis de bliver stjålet, og det gør det jo også vanskeligere for tyvene at få det afsat til en hæler, fordi de er mærkede, siger Ole Henriksen, politiinspektør ved Midt & Vestjyllands politi.

02:33 Luk video