Sunde midtjyder lever længst

Ifølge en opgørelse fra Danmarks Statistik lever borgerne i Region Midtjylland længst.

Middellevetiden i Danmark er stigende i forhold til vores nabolande, som vi længe har haltet efter. Midtjyderne er duksene, der lever fornuftigt og kan forvente at blive ældst.

I dag kan en nyfødt dreng regne med at blive knap 78,5 år, mens hans søster kan forvente at blive knap 82,7 år. Siden årtusindeskiftet er danskernes middellevetid steget næsten fire år. Det skyldes en ændring i ryge- og alkoholvanerne.

Midtjysk fornuft

I Region Midtjylland, er der god grund til at glæde sig ekstra over stigningen. Regionen ligger i top med en middellevetid på 81,2 år mod Region Sjælland, hvor en nyfødt i dag kan forvente at leve i 79,9 år.

- Ser man på sundhedsprofilerne, tyder noget på, at midtjyderne er præget af den sunde fornuft. Det er ikke dem, der ryger mest, drikker mest eller er mest overvægtige. Det er heller ikke midtjyderne, der spiser mest usundt eller hænger mest fast i sofaen i stedet for at dyrke motion. omvendt er det heller ikke midtjyderne, der ligger i front nogen steder, men en jævn fornuftig indsats lader til at kunne betale sig, siger Knud juul, der er professor ved Statens Institut for Folkesundhed ved SDU i en pressemeddelelse fra Danske Regioner.

Sunde midtjyder i alle kommuner

For nogle regioner dækker middellevetiden over en stor kommunal og til dels kønsmæssig variation, men midtjydernes middellevetid dækker over en jævn, høj middellevetid i hele regionen på tværs af køn og kommuneskel.

I region Nordjylland kan drengen forvente at blive 78,3 år gamle imens pigerne kan vente sig 82,8 leveår, ifølge opgørelsen.


Læs flere artikler fra Region Midtjylland eller i kategorien Sundhed.