Splid i Venstre om regionerne: - De spørgsmål er kun stillet for at skabe en usaglig debat

Folketingsmedlem Jane Heitmanns spørgsmål til regionspolitikernes forbrug af taxa, ipads og aviser har skabt intern splid i Venstre.

Stephanie Lohse undrer sig over, hvorfor hendes partikollega Jane Heitmann har stillet spørgsmål til regionsrådsmedlemmernes forbrug af avis, ipads og taxa. Foto: Ragnhild Aleksandra Dam, TV MIDTVEST

- Hvor mange penge bruger regionerne på taxakørsel om året?
- Hvilke udvalgsture har regionsråde været på siden 1. januar 2015 og hvad er formålet med hver enkelt tur?
- Hvor mange regionsrådsmedlemmer får stillet en eller flere af følgende ting til rådighed af en af de fem regioner: iPads, avisabonnement, telefon, taxakort og tjenestebil?

Det er nogle af de spørgsmål, stillet anonymt af Venstres folketingsmedlem Jane Heitmann til Økonomi- og Indenrigsministeren, der har skabt debat og utilfredshed internt i Venstre. For hvorfor er det afgørende for debtatten om regionernes fremtid, hvordan forbruget af ipads og aviser er blandt medlemmerne af regionerne? Det spørgsmål stilles blandt andet af formanden for danske regioner Stefanie Lohse. 

- Jeg har svært ved at se, at man kan bruge den her slags spørgsmål til andet end at forplumre den debat der bør være om vi skal have et regionalt demokrati eller ej, siger Stephanie Lohse til TV MIDTVEST. 

Lokal kritik af Heitmann

Kritikken af Jane Heitmann bakkes op af medlem af Region Midtjylland fra Venstre Ib Bjerregaard. 

- Det er skuffende og ærgerligt, at man stiller spørgsmål af en karakter som om man vil miskreditere os regionsrådsmedlemmer. Det ligner et forsøg på at fjerne fokus fra den kritik jeg og andre medlemmer af regionerne har rejst i forbindelse med forslaget om at fjerne det demokratiske element i regionerne, forklarer regionsrådsmedlem i Region Midtjylland Ib Bjerregaard til TV MIDTVEST (V).

- Jane Heitmann kunne bare have spurgt de kollegaer af Venstres folketingsgruppe, der også er medlemmer af regionerne. Her kunne hun have fået svar på spørgsmålene og en forklaring derudover. Det havde været noget nemmere end det vi er endt ud i her, lyder det fra Ib Bjerregaard. 

Efter den voldsomme kritik af de anonyme spørgsmål har Jane Heitmann valgt at trække spørgsmålene til ministeren tilbage. Hun uddyber i en sms til TV MIDTVEST, at det kun har været et ønske om mere viden om driften af regionerne, der var årsagen til spørgsmålene. En drift hun ofte er i debat omkring i diverse fora, og en drift der er et af de elementer der er lagt op til besparelser på i den kommende sundhedsreform. 

03:09 Luk video