Sofaskolen tilbyder gratis onlineundervisning til børn

Forlaget Alinea har startet Sofaskolen, hvor de skoleløse elver kan få et supplement til deres undervisning eller mangel på samme.

Nu kan børn fra 1. til 9. klasse blive undervist hjemme på sofaen iført pyjamas med en skål havregryn i hånden og god afstand til coronavirussen. Undervisningen kan følges live alle skoledage på tvmidtvest.dk.

Sofaskolen, som det splinternye undervisningsmedie hedder, tilbyder online undervisning i dansk og matematik. Det er forlaget Alinea, der står bag konceptet, som er blevet sat sammen på rekordtid.

- Det er sket med lynets hast. Ideen sprang frem torsdag morgen, efter statsministeren havde lukket skolerne, hvor vi idéudviklede, og fredag havde vi noget, vi troede på ville kunne bruges. Vi blev færdige hen over weekenden, og så gik vi live mandag morgen, fortæller Cliff Hansen, der er forlagsdirektør ved Alinea.

Undervisning foregår via YouTube, hvor Aslak, Josefine og Anders underviser elever fra både ind- og udskoling samt mellemtrinnet. Sofaskolen er tænkt som et supplement til den undervisning, elever får tilbudt fra deres egne skoler.

Skoleskema

Onlineundervisningen er for de lidt ældre elever. Det vil altså sige mellemtrinnet, der er 4. til 6. klasse og udskolingen, som går fra 7. til 9. klasse

På en skoledag i Sofaskolen er der to timers online undervisning, og så er der i mellemtiden opgaver, der kan laves selvstændigt.

For de yngre elever i indskolingen vil der hver morgen klokken otte blive lagt en video på YouTube. Den første video kom i mandags, og her kunne børn fra 1. til 3. klasse se og høre deres lære Anders fortælle, at der den dag skulle læses i bog, laves matematik og tegnes robotter.

Foruden robotter har der været emner som rap, freestyle og kagebagning brugt i undervisningen, men der har også været plads til det tungere stof. De ældste elever er blevet undervist i coronavirussen og psykologien bag.

Et program for, hvad de forskellige klassetrin har kunnet og kan forvente sig af en uge i Sofaskolen.
Et program for, hvad de forskellige klassetrin har kunnet og kan forvente sig af en uge i Sofaskolen.
Foto: alinea.dk/sofaskolen

Gratis hjælp

Alinea er Danmarks største forlag indenfor læremidler til grundskolen, og ligesom andre forlag har de besluttet at hjælpe til, hvor de kan. De har derfor åbnet op for fri afbenyttelse af deres digitale læremidler i de 14 dage, hvor skolerne er lukket.

- Vi har lige tænkt et spadestik dybere, for de digitale midler er superfine, men der skal også være en sammenhæng. Hvis man rigtig skal hjælpe, så må man gøre lidt mere, så vi prøver at vise, hvordan de her læremidler skal bruges med Sofaskolen, siger Cliff Hansen.

Sofaskolens videoer kan ses kvit og frit, men det koster penge at producere, samtidig med at det er en enorm arbejdsbelastning for de mennesker, der kører det. Derfor løber projektet i første omgang til og med næste uge, hvorefter Alinea vil se på, hvordan skolernes situation ser ud.

Alineas forlagsdirektør Cliff Hansen fortæller, at der allerede er kommet mange både gode og relevante henvendelser fra steder, der ønsker at hjælpe, men der er endnu ikke fastlagt nogen plan for fremtiden.

Du kan på tvmidtvest.dk følge den daglige live-stream, og på Alineas hjemmeside finder du skoleskema, materialer og et videoarkiv.


Læs flere artikler fra Region Midtjylland eller i kategorien Samfund.