SMS'er kan nedbringe udeblivelser fra aftaler på sygehuse

Patienterne kan egentlig godt lide idéen om et gebyr for at udeblive fra aftalen på sygehuset. Det virker bare ikke. Forsker foreslår i stedet sms'er.

I en forsøgsperiode har det kostet 250 kroner for patienter, der ikke dukker op til den aftalte tid på to forskellige afdelinger på hospitalerne i Silkeborg og Viborg. Nu er forsøgsperioden ovre, og konklusionen er klar: Gebyret virker ikke. 

Patienterne tager ellers godt imod idéen. 

- Jeg synes, at det er i orden. De har jo deres arbejdsplan at gå efter, siger Frank Jensen, da han sidder i venteværelset og venter på at blive kaldt ind på ortopædkirurgisk afdeling i Viborg. Og han er ikke alene med den holdning.

- Jeg synes, at det er helt i orden, siger Mette Raaby fra Skals. Hun suppleres af en anden i venteværelset. 

- Det er jo det samme som hos tandlægen eller andre steder som fysioterapeuter, hvor man jo tager en tid.

Men det virker bare ikke. 

Nye redskaber i brug 

På afdelingen i Viborg vil de nu tage andre midler i brug for at komme de spildte tider til livs. 

- Vi tager det til efterretning, og så vil vi jo forsøge på andre måder at sikre, at patienterne kommer til de aftalte tider, siger ledende overlæge på afdelingen, Steen Olesen. 

Ifølge undersøgelsen er patienterne mere til påmindelser end økonomiske pisk. 

- Det, der hjælper, er et velfungerende reminder-system, hvor man sender sms'er ud til befolkningen om, at det er nu, de skal til deres aftaler på hospitalet. Det skal være nemt at kommunikere med afdelingerne. Både i forhold til at melde afbud, men også i forhold til at ændre sin tid, siger Ulla Væggemose, der er seniorforsker hos DEFACTUM.

Det er DEFACTUM og Vive, der står bag undersøgelsen.

Forsøget er foretaget på Regionshospitalet Viborg og Silkeborg. I Viborg løb det fra 1. maj til 30. november i 2015. I Silkeborg løb det fra 1. januar til 31. december i 2016.

En bøde på 250 kroner for at blive væk fra sin tid hos lægen har ikke ændret på mængden af udeblivelser

Læs flere artikler fra Region Midtjylland eller i kategorien Samfund.