Smittetrykket stiger: Sygeplejersker vil ikke i coronaberedskab

På sygehusene i Hospitalsenheden Vest halter det med at finde sygeplejersker, der vil være en del af et coronaberedskab. Situationen fra foråret skræmmer dem væk.

Med Mette Frederiksens pressemøde fredag aften, kan coronaberedskabet måske snart komme i spil.
Med Mette Frederiksens pressemøde fredag aften, kan coronaberedskabet måske snart komme i spil.
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Sundhedspersonalet lå vandret i foråret, og det kan de måske komme til igen i efteråret.

På fredag aftens pressemøde meldte Mette Frederiksen (S) ud, at retningslinjerne under coronaepidemien skærpes. Virussens anden bølge er i højeste grad kommet til Danmark, og derfor forbereder hospitalerne sig på det værste.

Det er dog ikke så let at finde frivllige, der ønsker at være en af et coronaberedskab, der skal stå klar, hvis antallet af indlæggelser og smittetallet stiger eksplosivt.

På Hospitalsenheden Vest, der dækker sygehuse i Herning, Holstebro, Lemvig, Ringkøbing og Tarm, har de meget svært ved at finde frivillige. Ud af 1200 sygeplejersker har kun 14 meldt sig frivilligt. 

Sygeplejerskerne er blevet så skræmt af forårets store arbejdspres, smitterisiko og det ringe økonomiske udbytte, der var i at være en del af beredskabet, at næsten ingen vil melde sig.

- Der er mange sygeplejersker, der er bekymret for smitten, for de har oplevet de konsekvenser og senfølger, som covid-19 har haft. Det er en bekymring for, om der er tilstrækkeligt med værnemidler, og om det er sikkert at gå på arbejde, så jeg kan godt forstå, at de ikke bare  melder sig, siger Anja Laursen, der er kredsformand for Dansk Sygeplejeråd i Midtjylland.

Hvis der ikke er nok sygeplejersker, der melder sig, har Hospitalsenheden Vest muligheden for at tvinge sygeplejepersonale ind i beredskabet.

- Det er et ønske, at man melder sig frivilligt. Vi er i en situation, at hvis vi ikke får det ønskede antal, så er vi nødt til at udpege, så vi har det nødvendige antal sygeplejersker til beredskabet, fortæller Ida Gøtke, der er sygeplejefaglig direktør i Hospitalsenheden Vest.

16 sygeplejersker er tvunget

Fredag er coronaberedskabet i Hospitalsenheden Vest oppe på 30 sygeplejersker. 16 sygeplejersker er altså blevet tvunget til at skulle være en del af beredskabet.

En del af grundlaget, for at sygeplejerskerne ikke vil være en del af beredskabet, er patientsikkerheden. Sygerplejerskerne mener ikke, at de er klædt godt nok på, til at varetage covid-19-patienter.

- For mange sygeplejersker var der stor faglig usikkerhed. Man skal være fagligt kompetent til at håndtere de opgaver, som coronaen medbringer, og det føler de ikke, at de er, siger Anja Laursen.

Derfor var 15 af de 30 sygeplejersker fredag til undervisning i, hvad der kan møde dem som en del af et kommende beredskab på Hospitalsenheden Vest.

- Vi har lært meget af foråret, og vi er helt anderledes rustet nu. Sygeplejersker, der har meldt sig, er på et introduktionsforløb med henblik på viden og færdigheder, så de har ro i maven, hvis vi får brug for dem, fortæller Ida Gøtke fra Hospitalsenheden Vest.

Foruden den faglige kompetence savner sygeplejerskerne også et økonomisk udbytte af at være en del af beredskabet. 

Som det er lige nu, modtager sygeplejerskerne kompensation én gang, når deres arbejdsplan ændres med for eksempel tre dages varsel. Men hele deres vagtplan for den kommende måned ændres også, fordi de skal være i beredskab, men kompensationen bliver ikke større, selvom fire ugers privat planlægning kan smides ud.

- Sygeplejerskerne finder ikke honoreringen tilstrækkelig for at varetage denne opgave. Der mangler tillæg for at passe og pleje coronapatienterne, siger kredsformanden i Midtjylland for Dansk Sygeplejeråd, Anja Laursen.

Det bliver ikke pengene, der får sygeplejerskerne til at melde sig til beredskabet, for den økonomiske aftale bliver heller ikke ændret på denne side af nytår.

- Jeg kan godt forstå usikkerheden og utrygheden, men den økonomiske aftale løber til årets udgang, og så må der forhandles en ny aftale, fortæller Ida Gøtke.

Der vil blive holdt et møde mellem Dansk Sygeplejeråd, Hospitalsledelsen og sygeplejerskerne, så parterne sammen kan få løst udfordringen.

1:09
I Herning og Holstebro er det svært at finde frivillige sygeplejersker, der vil arbejde i et kommende coronaberedskab.