Slut med at springe køen over: Nu skærpes kravene til test før hospitalsophold

Flere steder skal man kunne vise en negativ test i forbindelse med behandling. Nu kræver Region Midtjylland, at det er den rigtige type test.

Det tager tid at få svar, når man er blevet testet for COVID-19, og det får flere til at springe laboratoriekøen over og i stedet købe en lyntest i det private.

Men det er bare ikke sikkert, at de hurtige test i det private lever op til de krav, som Region Midtjylland har, når det gælder om at holde smitten ude fra hospitalerne.

En ekspertgruppe, som Det faglige råd for klinisk mikrobiologi har sammensat, har lavet en vurdering af de private test, og på baggrund af vurdering har Region Midtjylland besluttet, at kravene for test før nogle ophold på hospitalerne skal skærpes.

Så når man skal kunne fremvise en negativ test i forbindelse med en behandling, undersøgelse eller andet besøg på hospitalerne, så skal den være foretaget i det offentlige.

- Jeg har stor forståelse for, at det er fristende at springe ventetiden over og få en afklaring på en halv time. Ingen gider ventetid, men rigtigt mange patienter er fuldstændigt afhængige af, at vi gør alt, hvad vi kan, for at holde COVID-19 smitte væk fra hospitalerne, siger regionsrådsformand Anders Kühnau i en pressemeddelelse.

Det faglige råd for klinisk mikrobiologi peger på to problemer med de test, der hidtil bliver tilbudt af private leverandører. Ved nogle typer af test, er usikkerheden for stor i selve testen, og ved andre typer er der ikke den fornødne kontrol med analysen.

Når man har fået en henvisning til test fra hospitalet eller en praktiserende læge kan man booke tid på www.coronaprover.dk og få taget testen på et af de syv faste testcentre eller de steder, hvor der testes på blandt andet sundhedshuse.