Rødt flertal i Folketinget giver nyt håb for regionerne

Alt tyder på, at regionerne får lov til at fortsætte, og det vækker glæde i Midt- og Vestjylland.

Den nye politiske virkelighed efter valget kan give fornyet liv til regionerne.

I januar præsenterede daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen et sundhedsudspil, hvor regionerne skulle nedlægges og hvor seks milliarder kroner blev sat af til et 'ekstraordinært løft' af det nære sundhedsvæsen. Men med et solidt rødt flertal efter valget tyder alt på, at regionerne nu får lov til at bestå.

- Vi ønsker selvfølgelig at leve op til de løfter, vi har givet, og det har været, at vi ikke ønsker en ny centralisering af sundhedsvæsenet, men at vi bevarer lokale folkevalgte, der står til ansvar for sundhedspolitikken over for borgerne, siger folketingsmedlem Mogens Jensen (S).

Lokale politikere: Behold regionerne

En centralisering var ellers planen, da Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterede sit sundhedsudspil. Udspillet ville betyde et farvel til de fem regioner, som vi kender dem, til fordel for 21 professionelle sundhedsforvaltninger. 

Men det er det nye flertal altså ikke enige i, og nu er der igen håb for de omdiskuterede regioner. Det vækker glæde her i landsdelen, hvor flere politikere ønsker at bevare regionerne.

- Jeg ser ikke noget, der er bedre end det politiske niveau, vi har i regionerne, men jeg tror måske, at der er brug for at lave et lille serviceeftersyn på de opgaver, der skal løses - om de ligger i det rigtige format, siger borgmester i Holstebro Kommune, H. C. Østerby (S).

Også hos Fælleslistens Esther Jakobsen er det godt nyt, at der tilsyneladende er kastet en redningskrans ud til de folkevalgte regionsråd.

- Det er jo en fordel for os borgere, der bor herude, at vi beholder regionerne, fordi vi er tættere på beslutningstagerne. Og de, der så sidder i regionerne, har vi mulighed for at skifte ud om fire år. Det har vi ikke i forbindelse med det, Lars Løkke var fremme med, siger hun.

Håber på flere penge til regionerne

Regionsrådsformand Anders Kühnau (S) håber, at der med det nye røde flertal bestående af SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Anders Kühnaus eget parti, Socialdemokratiet, kan komme ro omkring regionernes fremtid.

- Nu har man forsøgt fra borgerlig side ved de sidste to valg at gå til valg på at nedlægge regionerne, og hver gang har vælgerne sagt, at det synes de er en dårlig idé, og de har valgt et andet flertal ind, der gerne vil bevare regionerne. Så nu håber jeg at man endegyldigt fra hele Folketingets side vil bakke op om regionerne, så vi kan få ro til at udvikle sundhedsområdet, siger han.

Udover at Anders Kühnau har et ønske til det nye røde flertal på Christiansborg om at bevare regionerne, så håber han også, at de vil gå sammen om at give flere penge til sundhedsvæsenet – herunder Region Midtjylland.

- Danske Regioner går ind til økonomiforhandlingerne med et håb om, at vi kan få en vækst i sundhedssektoren på to procent. Det er det, der skal til for, at vi kan fortsætte med at give det tilbud, vi giver i dag. Alt under det vil betyde forringelser, som dem vi ser i Skejby i dag, siger han.

Det røde flertal i Folketinget giver nu regionerne fornyet tro på fremtiden.