Regionsformand: - Den værste økonomiske situation i 12 år

Mens regionerne forsøger at leve op til sparekrav, stiger udgifterne, og regionerne har svært ved at følge med. Regionsrådsformanden i Region Midtjylland kalder det den værste situation i 12 år.

Hospitalerne i Region Midtjylland er så pressede, at de dagligt må tage ekstra senge i brug.
Hospitalerne i Region Midtjylland er så pressede, at de dagligt må tage ekstra senge i brug.
Foto: Kim Kvist, TV MIDTVEST

- Det er efter min opfattelse den værste økonomiske situation, jeg har set i de 12 år, jeg har været med som regionsrådsmedlem. Vi har aldrig været mere udfordret, end vi er lige nu.

Så klar er meldingen fra Regionsrådsformand i Region Midtjylland Anders Kühnau (S).

Ifølge formanden regner regionen på nuværende tidspunkt med at overskride budgettet med 200 millioner kroner i 2018. 

- Det har jeg ikke prøvet før så sent på året, og det er rigtig svært at finde de penge i et sundhedsvæsen som er så presset, som det er lige nu, fastslår han.

Han langer nu ud efter regeringen mens han sidder i forhandlinger på sundhedsområdet. Sygehusene er nemlig voldsomt pressede og stigende medicinudgifter og flere ældre gør ikke situationen bedre.

- Jeg er ikke tilfreds med, at man fra regeringens side ikke har prioriteret sundhedsområdet nok i de seneste år, og det betyder, at vi nu står i en situation, hvor manglen på ressourcer er så stor, at vi ikke længere i fremtiden kan være sikker på at kunne give den behandling til patienterne, som vi gerne vil.

Det er ikke længe siden overenskomstforhandlingerne for offentligt ansatte, herunder sygeplejerskerne, faldt på plads uden strejke eller lockout. Dengang gik det op for både sygehusledelsen, regionen og sygeplejerskerne selv, hvor presset mange afdelinger på sygehusene er, da de havde svært ved at stille med et nødberedskab. 

Katrine Lykke Larsen er fællestillidsrepræsentant i Hospitalsenheden Vest.
Katrine Lykke Larsen er fællestillidsrepræsentant i Hospitalsenheden Vest.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Ekstra senge er ikke talt med

Situationen har på mange afdelinger efterfølgende vist sig at stå endnu værre til, end man hidtil har troet. Dette skyldes især de såkaldte buffersenge - ekstra senge som findes frem ved overbelægning. Det sker oftere end tidligere og de har indtil nu ikke været talt med i regnskabet.  

- Her i maj måned er der seks afdelinger, der bruger buffersenge dagligt. Det svarer til en tredjedel og det siger mig, at man gennem tiderne måske har lukket lidt for mange senge, siger Katrine Lykke Larsen, der er fællestillidsrepræsentant ved Hospitalsenheden Vest.

Anja Laursen er formand for Dansk Sygeplejeråd i Region Midtjylland. 
Anja Laursen er formand for Dansk Sygeplejeråd i Region Midtjylland. 
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Og det er et generelt problem konstaterer Anja Laursen, der er kredsformand for Dansk Sygeplejeråd i Region Midtjylland. Ifølge hende blev det især tydeligt under nødberedskabsforhandlingerne, at sygehusene og personalet er presset i bund.

- Det er et problem, hvis man kun har normeret til, at der er færre patienter, end der reelt er. Hvis der hele tiden er overbelægning, så sker der kun behandling af det livsvigtige, uopsættelige og førlighedstruende. Der er ikke plads til udvikling, der er ikke plads til uddannelse, og der er er ikke sikkerhed for, at vi som personale får givet patienterne den kvalitet, som de reelt skal have, siger hun.

Patientsikkerheden er i fare

Ifølge Anja Laursen går den nuværende situation på sygehusene ud over patientsikkerheden.

- Undersøgelser viser med al tydelighed, at hvis man er utryg ved sit arbejde, hvis man går og er usikker på, om man husker alt, så er der også større risiko for, at det gør man rent faktisk ikke. Så patientsikkerheden er i fare og det er der ingen tvivl om, at personalets helbred også er i forhold til arbejdsmiljøet.

Og det mærker fællestillidsrepræsentanten og hendes kolleger også.

- Du er nødt til at prioritere, hvad er absolut nødvendigt, og hvad kan jeg eventuelt lade være med at gøre. Det er klart jo flere ekstra patienter du har til det samme antal sygeplejersker, jo større risiko er der også for, at der kan ske fejl, siger Katrine Lykke Larsen. 

0:48