Regionen opruster: Covid-testpersonale besøger udsatte

Når borgere med et svagt helbred får brug for at blive testet for Covid-19, kan de nu få en test bragt til døren - inklusivt uddannet personale.

Det offentlige rum er i disse dage ikke altid det sikreste sted for borgere, der er sårbare over for Covid-19.

Det betyder, at busser, toge og taxaer kan være en ubehagelig nødvendighed, hvis man skal på sygehuset – også selvom det er af en vigtig årsag. For eksempel en test for coronavirus.

Men nu har regionen måske fundet en løsning på det problem.

- Vi har oprettet de her Covid-testbiler, hvor vi tager ud og tester borgere i Region Midtjylland. Det var efter retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen, at der skulle være mulighed for, at regionerne kunne teste borgere, der boede i kommunale opholdssteder, siger Per Sabro Nielsen, der er lægefaglig direktør ved Præhospitalet i Region Midtjylland.

Covid-testbilernes opgaver de seneste dage:

Regionen havde i forvejen en enkelt testbil, men de har nu oprustet til seks i alt.

En af dem, der skal agere chauffør i en af de fem nye covidbiler, er Rasmus Mose Døj, og han føler sig i den grad klar til at hjælpe.

- Det er rigtig spændende at kunne bidrage og hjælpe til frem for at sidde derhjemme. Jeg føler, man gør en forskel, når man kommer ud og poder folk, som vi gør her. Vi er med til at give dem et svar, siger Rasmus Mose Døj, der er ambulancebehandlerelev i Holstebro.

Peter Sabro Nielsen, der er lægefaglig direktør ved Præhospitalet i Region Midtjylland, forventer, at den nye ordning vil hjælpe de udsatte borgere.
Peter Sabro Nielsen, der er lægefaglig direktør ved Præhospitalet i Region Midtjylland, forventer, at den nye ordning vil hjælpe de udsatte borgere.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Det nye personale er alle uddannet til blandt andet at kunne pode borgerne i halsen, således at de udbragte tests bliver taget på den rigtige måde.

quoteNår vi snakker om de meste sårbare i regionen, så vil vi helst ikke have dem ind på hospitalet, hvor de også på rejsen frem og tilbage kan blive udsat for smitte.

Per Sabro Nielsen, lægefaglig direktør, Præhospitalet, Region Midtjylland.

- Jeg er ved at uddanne mig til ambulancebehandler, men lige for tiden må vi ikke køre med, så jeg er blevet omskolet til at køre de her podningsbiler, siger Rasmus Mose Døj til TV MIDTVEST,

Prøverne minder altså meget om dem, man får foretaget på sygehusene. Alligevel giver det ifølge den lægefaglige direktør god mening, at man både tager prøver der og i borgernes eget hjem.

- Jeg tror, det gør en stor forskel for borgerne, for de slipper for at skulle ind på hospitalet, og når vi snakker om de meste sårbare i regionen, så vil vi helst ikke have dem ind på hospitalet, hvor de også på rejsen frem og tilbage kan blive udsat for smitte, siger Per Sabro Nielsen.

De seks biler skal benyttes, så længe behovet er der.  

Tema

Coronavirus


Læs flere artikler fra Region Midtjylland eller i kategorien Sundhed.