Regionen vil have flere penge for at drive børnehospice

Region Midtjylland står pludselig uden konkurrence, og det har fået regionsrådet til at øjne en gylden mulighed.

Marianne Karlsmose blev valgt ind i regionsrådet for Kristendemokraterne med et kommende børnehospice som én af sine vigtigste sager. Foto: Scanpix / Brian Rasmussen

Et enigt regionsråd vil forsøge at få flere penge af staten til at drive et kommende hospice for børn.

På mødet i Region Midtjylland onsdag var det egentlig meningen, at regionsrådet skulle have besluttet sig for, om man ville sende forslaget fra Silkeborg eller forslaget fra Aarhus videre til at blive bedømt over for et andet forslag om et nyt børnehospice i Aalborg.

Læs også Silkeborg med i slutspurten om børnehospice: - Et fantastisk sted

Men Region Nordjylland har overraskende trukket sit forslag tilbage, så det nu kun er Region Midtjylland, der har nogle konkrete bud på bordet. Og derfor endte diskussionen et andet sted end planlagt.

- Nu hvor vi er den eneste region, der byder ind på et børnehospice i Vestdanmak, så står vi pludselig i en stærkere situation. Så vi har besluttet at kæmpe for, at det ikke kommer til at belaste regionen økonomisk mere end højst nødvendigt, siger Marianne Karlsmose, der er medlem af regionsrådet for Kristendemokraterne.

Nyt hospice skal dække hele Vestdanmark

Hvert år dør næsten 300 børn af deres sygdom. I Danmark findes i dag kun ét børnehospice, Lukashuset i Hellerup, som er et landsdækkende hospicetilbud til børn og unge med plads til, at fire familier kan bo på stedet ad gangen.

Der er afsat 5 millioner kroner på finansloven til årlig drift af fire nye børnehospicepladser, som skal dække hele Vestdanmark. Oprindeligt var der fire bud i spil fra Region Midtjylland, men det er nu snævret ind til to: Solstrålen i Silkeborg og Fenrishus i Aarhus.

Læs også Politiker: Midtjylland skal have et børnehospice

- Jeg er selvfølgelig glad for, at der helt sikkert kommer et børnehospice her i regionen, men når det nye hospice skal dække hele Vestdanmark, så behøver hele regningen ikke havne her, siger Marianne Karlsmose.

Regionsrådet vil nu genoptage forhandlingerne med Sundheds- og Ældreministeriet.

De to forslag

Fenrishus Børne- og Ungehospice Vest
  • Fenrishus foreslår at etablere et børne- og ungehospice i eksisterende bygninger på 326 kvadratmeter i tilknytning til Børn og Unge-institutionen Fenrishus i Aarhus.
  • Fenrishus er en regional institution for svært multihandicappede børn.
  • Driftsudgifterne vurderes at udgøre 7,8 mio. kr., mens etableringsomkostninger vil være 3,4 mio. kr.
 
Støtteforeningen Solstrålen Børne- og Ungehospice Solstrålen
  • Støtteforeningen for Solstrålen foreslår at etablere børne- og ungehospicepladserne på Vejlsøhus i forbindelse med Ferskvandscentret og AQUA akvarium og dyrepark i Silkeborg.
  • Pladserne etableres i en eksisterende bygning på 700 kvadratmeter, som vil blive ombygget og renoveret. Pladserne placeres ikke i fysisk tilknytning til anden institution, men der planlægges samarbejde med eksisterende kommunale institutioner i kommunen.
  • Driftsudgifterne vil udgøre 10,4 mio. kr., mens etableringsomkostninger vil være 13,0 mio. kr. Støtteforeningen for Solstrålen vurderer, at en del af etableringsomkostningerne vil kunne dækkes af donationer og fondsmidler.