Region om selvmordsbehandling: Vi mangler penge til at gøre det, vi gerne vil

Region Midtjylland erkender, at der er mange ting inden for behandlingen af psykiatriske patienter, som burde være bedre. Men der er ikke økonomi til at gøre det bedre, lyder det.

Formand for Psykiatri- og Socialudvalget i Region Midtjylland, Jacob Klærke (SF), erkender, at samspillet mellem regionen og kommunerne halter.
Formand for Psykiatri- og Socialudvalget i Region Midtjylland, Jacob Klærke (SF), erkender, at samspillet mellem regionen og kommunerne halter.
Foto: Rasmus Krieger Jensen TV MIDTVEST

TV MIDTVEST har fortalt historien om Kim Nygaard Jensen fra Skive, der den 7. juni i år begik selvmord, mens han var indlagt på Psykiatrisk afdeling i Viborg. Senest har vi også fortalt om 19-årige Christopher Obel, der trods selvmordstanker blev udskrevet fra samme afdeling dagen efter Kim Nygaard Jensens selvmord.

I begge tilfælde kritiserer de pårørende, at det psykiatriske hospital udskriver patienter med selvmordstanker til gaden.

I Region Midtjylland har man prioriteret flere penge til psykiatrien, men samtidig erkender formanden for Psykiatri- og Socialudvalget i Region Midtjylland, Jacob Klærke (SF), at der kunne gøres mere, men der er ikke flere penge lige nu.

- Vi ved, at der er rigtig mange problemer i psykiatrien, som vi prøver at løse stille og roligt med den økonomi, vi har til det. Et af de problemer, vi kan se, det er i overgangen fra man har været indlagt, til man kommer hjem, og det er blandt andet fordi, der kan være op til fire måneders ventetid til for eksempel bostøttetilbud, siger Jacob Klærke.

Han vil ikke forholde sig til konkrete sager, men erkender, at eksemplerne, som TV MIDTVEST har beskrevet peger ind i de problemer, som regionen ved eksisterer i systemet og i overgangen mellem region og kommuner.

- Vi arbejder løbende på at løfte psykiatrien på mange områder. Både at der er tilstrækkeligt med personale, når man er indlagt, og at vi nedbringer brugen af tvang, og at vi har tilstrækkeligt med sengepladser. Vi er også i gang med, sammen med kommunerne, at lave nye tilbud og ændre de tilbud, der er, når man ikke har brug for at være på hospitalet, siger formanden. 

Selvmordstanker er stort problem blandt psykisk syge unge

Ifølge formanden for patientstøtteforeningen Bedre Psykiatri, Knud Aarup, er selvmord et af de største problemer for unge med psykiske problemer. 

- Man ved, at patienter, der har været ramt af psykisk sygdom, at deres levetid er mellem 15 og 20 år kortere end befolkningen som gennemsnit. Det skyldes mange forhold, men rigtigt mange unge dør på grund af selvmord. Det er det alvorligste problem for unge med manglende behandling i psykiatrien, fastslår han.

Knud Aarup mener også, at der bør kigges på samspillet mellem regionens psykiatriske tilbud og kommunernes, så ingen falder mellem to stole, mens de går med selvmordstanker.

- I langt de fleste tilfælde, så er man ikke færdigtbehandlet, fordi man bliver udskrevet. Det gælder jo også for de fysiske sygdomme, at man skal til træning og så videre bagefter. Så der skal være en indsats i det, der hedder socialpsykiatrien, når man er blevet udskrevet. Og der mangler ofte gode koblinger mellem det, der foregår på de psykiatriske afdelinger, og det, der foregår i kommunerne, siger han.

Se indslag med 19-årige Christopher Obel fra Silkeborg her:

4:00
Familie frygter at deres søn med psykiske problemer skal begå selvmord. Psykiatrien kan ikke hjælpe.