Region Midtjylland får Vestdanmarks første børnehospice

Det nye hospice bliver dog ikke placeret i Midt- og Vestjylland, selvom Silkeborg tidligere har været i spil.

Billedet her er fra indvielsen af Danmarks første børnehospice i Hellerup i København. Nu kommer der et til Region Midtjylland. Foto: Linda Kastrup / Ritzau Scanpix

Det skal være muligt for jyske børn at få pleje og lindring fra livsbegrænsende, livstruende eller uhelbredelige sygdomme, uden at de skal hele vejen til København.

Læs også Millioner bliver sat af til nyt børnehospice i Jylland

Sundhedsministeren har valgt Region Midtjylland til at opbygge det første Vestdanske børnehospice, som regionen i budgetforliget vedtog skulle placeres hos Hospice Djursland i Rønde. Her skal der være fire nye hospicepladser.

Tidligere har både Silkeborg og Aarhus også været i spil, men valget faldt altså på Rønde.

Regionsrådsmedlem Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne har fra starten af haft børnehospicet som sin mærkesag, og selvom hun oprindeligt ønskede, at det skulle ligge i Silkeborg, så er hun godt tilfreds i dag.

- Jeg kunne ikke samle flertal for Silkeborg, og jeg kunne ikke gå ind for, at det skulle ligge inde midt i Aarhus, for det var vigtigt for mig, at det skulle være med udgangspunkt i hospicemiljøet. Det er en rigtig stor glæde, at vi har landet det på en måde, hvor hele regionsrådet er glade, og at det nu bliver en realitet, siger hun.

God løsning for alle

En af grundene til at børnehospicet ikke endte i Silkeborg er ifølge Marianne Karlsmose, at det ville være dyrere.

- Det var to millioner dyrere om året, blandt andet fordi det ikke var knyttet op på et hospice i forvejen. Det kunne jeg ikke komme igennem med, og så tænkte vi i alternativer. Det vigtigste er, at vi fik målrettet et hospice til børn og deres familier, forklarer hun.

Læs også Silkeborg med i slutspurten om børnehospice: - Et fantastisk sted

Selvom hospicet ikke endte i landsdelen, så er Marianne Karlsmose sikker på, at det alligevel bliver en fordel for alle.

- Jeg er så lettet over, at vi er landet nu. Det ville være underligt at få sin hjertesag igennem i en udgave, hvor det blev noget andet, end man havde ønsket. Jeg er sikker på, at det her bliver en god løsning, som også midt- og vestjyderne får glæde af, slår hun fast.

Hospicepladserne bliver finansieret af Region Midtjylland, de regioner, der henviser patienter til det og statslige midler. Det er planen, at de nye hospicepladser er klar midt i 2020.

Om børnehospice

  • Målgruppen for de fire hospicepladser er børn og unge med livsbegrænsende, livstruende eller uhelbredelig sygdom og behov for en specialiseret palliativ indsats samt deres familier.
  • Danmarks hidtil eneste børnehospice, Lukashuset i Hellerup, havde i perioden fra november 2015 til maj 2017 22 børn indlagt. Af disse var 12 børn under et år, syv mellem et og ni år og tre mellem 10 og 18 år. Af de 22 børn er 9 døde.
  • På Lukashuset havde de indlagte børn primært stofskiftesygdomme, neurologiske sygdomme eller svære medfødte misdannelser. Enkelte havde kræft.
  • Hospice Djursland har beregnet driftsudgifterne til 9,6 millioner kroner årligt, mens etableringsomkostningerne inklusive inventar vil være 23 millioner kroner.
  • Hospice Djursland bidrager med seks millioner kroner til etableringen. Fem millioner kroner forventes finansieret af fondsmidler.

Kilde: Region Midtjylland