Positive tendenser i danske yderkommuner

En ny redegørelse fra Erhvervs- og Vækstministeriet tegner et lovende billede af udviklingen i de danske yderområder.

Holstebro gågade

Gennem den seneste tid har en række positive tendenser vist sig i områderne uden for landet større byer. Både befolkningstallet og beskæftigelsen stiger i flere kommuner. Hussalg og realkreditudlandet i områderne uden for de store byer viser også tegn op, at flere dele af landet er inde i en positiv udvikling, skriver Erhvervs- og Vækstministeriet i pressemeddelelse.

Det går også godt med ledigheden. Den er ikke kun lav omkring Hovedstaden og i Østjylland. Også i Vestjylland tyder det på, at det går den rigtige vej.

Hos landsforeningen ”Danmark på Vippen”, hvis medlemmer er kommuner, virksomheder, organisationer og privatpersoner, glæder man sig over udviklingen.

- Regeringens redegørelse overrasker os egentlig ikke. Vi ved fra både vores egne og eksterne undersøgelser, at rigtig mange danskere ønsker at bo tæt på naturen, hvor de kan dyrke deres egne grøntsager og være tæt på gode naboer. Den bevægelse, som redegørelsen viser, erkender vi, er godt hjulpet på vej af regeringens initiativer på området, som vi selv har kæmpet hårdt for. Det er meget positivt, siger Kim Ruberg, næstformand i Danmark på Vippen.

Alligevel mener foreningen, at man regeringens side fortsat har meget at arbejde med.

- Selvom den lave arbejdsløshed umiddelbar er positiv for mange af yderkommunerne, så kan den blive et alvorligt problem for hele samfundet, fordi virksomhederne uden for de store byer har mere end svært ved at tiltrække den arbejdskraft, de har brug for. Det skal vi sikre, hvis vores virksomheder skal udfolde deres fulde vækstpotentiale. Alternativt går staten glip af milliarder i eksportindtægter, siger Kim Ruberg.