Politikere: Massivt efterslæb i psykiatrien

Antallet af patienter er steget og pengene er blevet færre Regionspsykiatrien mener flere politikere.

110 procent. Så høj er overbelægningen stort set hver dag hos Regionspsykiatrien Vest, der har afdelinger i Herning og Holstebro. 

For at klare presset har psykiatrien klaret den ved at lave enkeltmandsstuer om til dobbeltstuer. En løsning hospitalet helst havde været foruden.

quoteVi halter langt bagefter.

ikkel Rasmussen, Næstformand i Psykiatriudvalget, Region Midtjylland, Psykiatrilisten. 

- Det er jo de allermest syge af vores patienter der er indlagt, så der er ret tit uro. Så det at kunne trække sig til sin egen stue det er vigtigt, fortæller Janne Rezagi, der er ledende overlæge hos Regionspsykiatrien Vest.

Der findes ikke en forklaring på, hvorfor der pludselig kom flere patienter i 2018 - man kan bare konstarere, at det fortsætter ind i 2019.

I Region Midtjylland er man godt klar over at psykiatrien er presset. Så i år er der blevet bevilget ekstra 50 millioner kroner.

- Vi udvider med et ekstra sengeafsnit i regionen vi udvider med udgående teams, der kan gå ud og lave behandling i hjemmet, siger Jacob Ilsøe Klærke, Formand for Psykiatriudvalget i Region Midtjylland, SF.

En ny regering skal hjælpe

I følge regionen løser de ekstra penge dog ikke problemet. For sammenligner man prisen for en patient i 2008 med en patient i 2017 - så mangler der 2 mia. kroner på landsplan.

- Så snakker vi ikke om at videreudvikle og innovation og gratis psykologhjælp. Så vi halter langt bagefter. Vi er nødt til at have den kommende regering med på det her. Det handler om at få skabt noget akuthjælp med flere senge og hænder, siger Mikkel Rasmussen, Næstformand i Psykiatriudvalget, Region Midtjylland, Psykiatrilisten. 

Flere penge mere tid 

På afdeling E3 i Herning er der i dag fjorten patienter. Afdelingen er beregnet til 13 - her drømmer man også om flere penge, men de skal nødvendigvis ikke gå til det politikerne ønsker.

- Hvis man kunne købe noget, så ville jeg købe tid. Det kan så måske gøres med at ansætte flere kvalificerede medarbejdere, fortæller Janne Rezagi, Ledende overlæge hos Regionspsykiatrien Vest.

Tal fra Danske regioner viser at antallet af voksne patienter i psykiatrien er vokset med 16.000 i de seneste fem år.


Læs flere artikler fra Region Midtjylland eller i kategorien Sundhed.