Patienter hjælper andre syge

Ny evaluering viser, at kronisk syge patienter har stor gavn af at blive undervist af andre i samme situation.

Laege tilser patient 2.jpg

Mesterlære er absolut ikke kun noget, der sker hos tømrere og murere. Patienter kan nemlig også have stor gavn af at lære af hinanden. Det er konklusionen efter et to-årigt projekt i Region Midtjylland.

- Lærings- og mestringsuddannelsen styrker menneskers selvværd og fremmer deres tro på, at de selv kan skabe forandringer i hverdagen, forklarer seniorforsker Inge Wittrup fra Folkesundhed og Kvalitetsudvikling i Region Midtjylland.

Konceptet går ud på, at kroniske patienter bliver uddannet til at undervise andre medpatienter. Det kan for eksempel være en KOL-patient, der underviser i, hvordan man bedst indretter sit liv og kommer videre efter en diagnose. Det er et krav, at den patient, der underviser selv har bearbejdet sin situation og har lyst til at dele egne erfaringer og lytte til andres.

Udgangspunkt i patientens egen hverdag

- Metoden har vist sig at være rigtigt god, når vi gerne vil arbejde aktivt med borgernes egne vaner. Metoden tager udgangspunkt i borgernes egne ønsker og behov, og understøtter det, vi gerne vil opnå, lyder det fra Ellen Greve, der er sundhedschef i Holstebro Kommune.

Holstebro er en af i alt seks midtjyske kommuner, der har deltaget i projektet siden 2008. Nu stopper det som forsøg, men i Holstebro har man valgt at fortsætte med metoden.

I dag går cirka 80 procent af de samlede udgifter i sundhedssystemet til behandling af kronisk syge patienter. Håbet er, at tilbudet vil kunne forbedre tilværelsen for patienterne i denne gruppe.  

Uddannelsen tilbydes primært til patienter med type 2-diabetes, lunge- og hjerte- karsygdomme.