Omrejsende tivolier står stille: Vi er lukket helt ned i år

Højsæsonen for omrejsende tivolier er sommeren, hvor et helt års indtjening skal høstes.

Markeder og festivaller rundt om i det midt- og vestjyske bliver ikke til noget i år. Det gør de omrejsende tivolier, der skulle have underholdt glade markeds- og festivalgængere, heller ikke. 

quoteJeg sammenligner os lidt med en bjørn, der har en sommer til at spise sig mæt, så man kan klare en hel vinter, hvor vi går i hi. 

Martin Andersen, Herning Tivolipark. 

- Vi må ikke lave noget til og med september. Vores sidste plads var i slutningen af august, så vi er bare lukket ned for i år, lyder det fra Martin Andersen, der ejer Herning Tivolipark.

Det samme gør sig gældende for kollega og konkurrent Mie Svendsen, der ejer Mies Tivoli. Også her har coronakrisen sat en kæp i hjulet for årets indtjening.

- Jeg har taget pladerne af nogle ting for at prøve at minimere mine udgifter og omkostninger - for måske at komme ud til næste år. Vi tjener jo ikke penge ved det her, og vi har jo vores udgifter uanset hvad, siger Mie Svendsen.

Usikkerhed omkring hjælpepakker

Ligesom de andre omrejsende tivolier har de kun fra april til august til at tjene penge til hele året. Dermed betyder regeringens restriktioner, at der ingen penge kommer i kassen i år.

- Jeg sammenligner os lidt med en bjørn der har en hel sommer til at spise sig mæt, og så kan man klare en hel vinter, hvor vi går i hi, siger Martin Andersen. 

Med faste udgifter på flere hundrede tusinde kroner i stilstand om måneden og usikkerhed omkring hjælpepakker, er fremtiden stadig uaklaret.

- Det er en branche, der er særligt hårdt ramt, fordi det er så sæsonpræget og af, om sommeren nu går godt. Og derfor er det en branche, som vi kommer til at have særligt fokus på i kredsen af erhvervsordførere, men hvordan det præcis lander, det er for tidligt at sige endnu, siger erhvervsminister Simon Kollerup.

- Hvis de bare ville tage os med indover og tænke på, at vi har faktisk brug for hjælp indtil april 2021, så kan vi ikke bede om mere, lyder bønnen fra Martin Andersen.

Coronakrisen har også sat en stopper for dette års festivaller. Få et gensyn med Bork Musik- og Havnefestival lige her fra 2018.